Exit Drechtraad


HAMMERAltijd gezeur en gesteggel, nooit eens heuse solidariteit op momenten dat het er écht op aankomt en eigenlijk al een tijdje op koers naar de afgrond. Waar ik het over heb? Over de Drechtraad en het Drechtstedenbestuur (DSB) die de laatste jaren zo moeizaam functioneren. Da’s binnenkort afgelopen, want uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat er van Dordtse zijde momenteel ernstig gezinspeeld wordt op het beëindigen van deze zelf geschapen inter-Drechtstedelijke bestuurslaag die tóch al geen wettig fundament had. De partijen die in het college zitten (BVD, VVD, CDA, CU/SGP hebben hun buik er al een tijdje van vol en zelfs oppositiepartijen als D66 en PvdA, in het verleden toch stevige pleitbezorgers van dit samenwerkingsverband, zouden momenteel geen traan laten om ‘het verscheiden’ er van. Ook de Dordtse burgemeester, tevens Drechtraad- en DSB-voorzitter, Wouter Kolff ziet er al een tijdje geen heil meer in. Hij steekt zijn ongeduld over het moeizame functioneren van Drechtraad en DSB dan ook niet onder stoelen of banken. In dat opzicht verschilt hij nogal van zijn voorganger Arno Brok die de altijd al spelende interne ‘strubbelingen’ toch meestal wel met de mantel der liefde wist te bedekken. Kortom, ik voorspel u dat er binnen nu en een jaar of twee hélemaal geen Drechtraad en DSB meer bestaan.
Is dat een ramp? Nee… integendeel zelfs, zo durf ik te stellen. Althans, niet voor Dordrecht. Voor deze (groeiende) stad met momenteel 119.000 inwoners, is het gebrek aan onderlinge solidariteit (de kleinere gemeentes willen wél mee-profiteren van gemeenschappelijke plannen en ideeën, maar daar zelden financieel aan bijdragen) zo langzamerhand eerder een lijdensweg geworden dan die ooit beoogde gezamenlijke ‘zegetocht.’ Voor de kleinere gemeentes zou de ontmanteling van Drechtraad en DSB nog wel eens héél pijnlijk kunnen uitvallen; het aloude H-woord gloort dan immers weer aan de horizon. Die H staat voor herindeling en het zou me niks verbazen als Hardinxveld en Sliedrecht, alsmede Papendrecht en Alblasserdam, straks (op voorspraak van de Commissaris van de Koning) verplichte koppeltjes moeten gaan vormen. Ook een gedwongen huwelijk tussen Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht lijkt me dan uiteindelijk onvermijdelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s