Muurvast


housingEen op de vijf Dordtenaren wil binnen nu en twee jaar verhuizen. Nee, niet per se van dit eiland af, maar naar een groter of luxer huis, een betere buurt in Dordt of, als het echt niet anders kan, naar ‘iets in de regio.’ Mijn krant ‘opende’ daar gisteren mee en da’s op zich prima natuurlijk, al vraag ik me wél af in hoeverre deze conclusie (getrokken uit de Woonvisie Drechtsteden) nou écht nieuws is. Ik bedoel… is de drang tot verhuizen hier dan zóveel groter dan elders? Volgens mij niet. Ik denk dat het voortdurend streven naar beter, ruimer of mooier wonen iets van alle tijden en alle windstreken is. Als ik zo eens terugkijk op mijn persoonlijke ‘levensverhaal’ op woongebied dan wijkt dat volgens mij écht niet heel erg af van dat van de meeste mensen van mijn generatie: je verlaat op een dag het ouderlijk huis, je komt terecht in een of andere ‘gribus’, vervolgens vind je een baan, verdien je wat centen en betrek je je eerste eigen huurhuisje. Dán krijg je verkering, ga je een beetje ‘hokken’ en als er gezinsuitbreiding op komst is (dat krijg je nu eenmaal van ‘hokken’) ga je op zoek naar iets groters. De volgende stap is (mits financieel mogelijk natuurlijk) een nóg groter, liefst eigen huis in een omgeving waar je kinderen veilig kunnen opgroeien. En dan – als die kinderen eenmaal zijn ‘uitgevlogen’ – ga je weer een beetje ‘downsizen.’ Beetje kort door de bocht misschien, maar voor het gros van mijn generatiegenoten (nu vijftigers) is dat toch écht het woonplakboek van hun leven. Maar momenteel is dat wel even anders, want alleen als je ruim in je centen zit kun je vandaag de dag als koper of huurder, nog stappen voorwaarts maken. Voor jonge mensen zit de woningmarkt muurvast: ze kunnen geen kant meer op, blijven noodgedwongen bij hun ouders wonen of delen een flatje met ‘vrienden.’ Zij kunnen niet die ‘stappen’ maken die voor mijn leeftijdgenoten zo heerlijk vanzelfsprekend waren. Een hele generatie starters kan momenteel niet starten… dát is het diep- en dieptrieste nieuws.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s