Alles is Kudt op Facebook


FB4Nu weet ik heus wel dat Facebook nou niet bepaald een graadmeter van de werkelijkheid is. De gemiddelde reaguurder op dit ‘sociale’ medium wordt over het algemeen, zo blijkt uit onderzoek, zelden gehinderd door een gebrek aan feitenkennis, checkt nauwelijks bronnen (want ‘als het op Facebook staat, dan móet het wel waar zijn’), is taalkundig (daar hoef je niet eens onderzoek voor te doen) vaak matig onderlegd, heeft een sterke hang naar aandacht, of wil graag een beetje belangrijk gevonden worden (met pa, ma ,vrienden of eventuele partner zijn ze al lang en breed uitgediscussieerd) en voelt zich altijd een tikkie ‘ongehoord’ en onbegrepen. Zo’n beetje alles wat in hun leven mis gaat is de schuld van politici (‘Haagse plucheplakkers’), journalisten (het ‘hoernaille’) en buitenlanders (vooral moslims). Kortom, veel Facebookreaguurders, vooral die op nieuwssites, hebben nou niet bepaald een positieve kijk op het leven, want zo’n beetje alles is eh… ‘Kudt’ (dat schrijf je op de sociale media inderdaad met dt) en wie hun stellige stellingen pareert met plausibele tegenargumenten, krijgt vaak te horen: ‘Hé joh… ga eens deaud.’
Nu kun je natuurlijk, zeker op je eigen sociale ‘domeinen’, de pestkoppen, dumbo’s en zeiksnorren wel blokkeren en dan hou je op den duur een clubje mensen over waar wél mee te praten valt. In het ‘opschonen’ van je volgerbestand dien je dan wél een beetje eerlijk te zijn… ik bedoel, je moet natuurlijk voorkomen dat je niet louter en alleen gelijkgestemden over houdt, want dan wordt het allemaal wel érg saai en voorspelbaar. Discussiëren op het scherpst van de snede blijf ik mooi vinden, maar dan wel graag respectvol en altijd met de achterliggende gedachte dat je er allebei wat wijzer van wordt of dat je op z’n minst een beetje begrip krijgt voor de zienswijze van de ander. Op mijn persoonlijke ‘accounts’ (op Facebook, Twitter en mijn eigen website dus) zal ik dan ook altijd netjes reageren op lezers die een eerlijke discussie willen aangaan naar aanleiding van een van mijn columns. Wie alleen maar wil ‘bashen’ verdwijnt met één simpele muisbeweging naar de grote grijze vergetelheid.

Advertentie

4 reacties

 1. Beste Kees, het verschil tussen jouw en mijn blog is dat ik wel reageer op mensen die iets over mijn blog zeggen, posi- of negatief. Ik heb al een aantal keren aanvullingen of andere reacties op je blogs, die ik altijd graag lees, in dit kadertje getypt, maar nog nooit een reactie van jou terug gehad. Dus wat je hierboven zegt is niet helemaal waar.

  • Beste Henk,
   Meestal reageer ik via Facebook of Twitter en niet op mijn eigen site. Dan komen al mijn reacties daar ook weer op te staan en dan wordt het allemaal een beetje te veel.
   Groet,
   Kees

   • Maar je schrijft dat wel op je website reageert: “Op mijn persoonlijke ‘accounts’ (op Facebook, Twitter en mijn eigen website dus) zal ik dan ook altijd netjes reageren”. En daar reageerde ik dus weer op. Maar ik begrijp het wel, alleen heb ik een stel gezellige WordPress website-blogs waar ik, samen met vele anderen, toch wel reacties zet. En de blogger reageert dan ook weer. Ik zit niet meer op Twitter, maar zal eens naar je Facebook gaan. Op mijn blog Apud thuredrech mag je gerust reageren als je wilt. En dan krijg je antwoord ook.

    • Het klopt ook wat ik zeg, want al mijn columns die op mijn website staan komen op datzelfde moment ook op Facebook, Twitter en Insta. Daar reageer ik (mits het nette reacties zijn) altijd op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s