Pleinpijn


drunks5Het zal de komende maanden wel weer een tijdje wat rustiger zijn op het Vrieseplein, want als de temperatuur daalt zoeken de halfbezopen ‘pleinhangers’ hun heil vanzelfsprekend elders… in de opvang van het Leger des Heils bijvoorbeeld, in de kantine van Yulius of in een van de diverse andere ‘opvangplekken’ elders in de stad. Over een maandje of vier, vijf, als het voorjaarszonnetje weer tevoorschijn komt, zal het Vrieseplein ongetwijfeld wel weer veranderen in de schreeuwerige openluchtwachtkamer van de vele hulpinstanties die zich nu eenmaal binnen een straal van, pak hem beet, een kilometer van dit plein bevinden. De wat murw geslagen buurt haalt in de herfst- en wintermaanden weer even opgelucht adem, maar heeft de hoop dat het Vrieseplein ooit nog eens een écht gezellig plein wordt eigenlijk al opgegeven. Intussen zijn wat buurtwerkers (ik ken ze en geloof ook in hun absolute goede wil en integriteit) volop bezig met de zoektocht naar ‘oplossingen’ voor dit – met dank aan bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg – nog altijd groeiende probleem. Wie weet helpt het een beetje als nu eens eindelijk dat ‘beloofde’ hotel aan het Vrieseplein er eens komt (die hele affaire is al tien jaar gaande en nog altijd is er geen paal in de grond geslagen) en misschien helpt het als Yulius straks, zoals aangekondigd, ook daadwerkelijk de buurt gaat verlaten.
Persoonlijk denk ik dat het vooral zal helpen als het Vrieseplein ‘iets van een functie’ krijgt. Misschien is het aardig om eens naar die metamorfose van het Vogelplein te kijken. Vanaf het moment dat de ‘buurtbeweging’ Het Vogelnest op en rond dit plein allerlei leuke activiteiten organiseert en zelfs een koffietent runt, is het is het daar aangenaam toeven, terwijl datzelfde plein, een jaar of drie, vier geleden nog min of meer te boek stond als een soort ‘no go area.’ Met een bescheiden koffietentje met bijbehorend terras, of misschien wel met een bloemenkraampje of een haringkar (gerund door de op de brug aanwezige viszaak) en door die ‘hangbankjes’ te verwijderen kan het mooie Vrieseplein wellicht weer een prettig plein ‘voor iedereen’ worden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s