Kleibonk


hulk en willem

 

 

 

En nu zitten we ermee… tot in de eeuwigheid… met een uit de kluiten gewassen bonk opgedroogde klei, die ons onder het motto ‘het is gratis dus, pik in, ’t is winter’ door de strot geduwd is door de een of andere ‘Hup Willem’-stichting en een gemeentebestuur zonder ruggengraat. Hadden onze bestuurders namelijk wat lef getoond, dan zou er vast wel iemand geroepen hebben: ‘Nee, niet doen! Daar schieten onze kindjes van in de vlekken, katten blazen er tegen en duiven raken ervan aan de dunne.’
Ja, ik heb het over dat malle beeld van Willem van Oranje, dat sinds afgelopen woensdag in de Hofstraat staat. In Den Haag, Delft én Luxemburg Stad zijn prachtige beelden van de man te vinden… beelden met ‘statuur’, zeg maar, beelden die de ‘founding father’ van onze natie écht recht doen. En nu staat er dus ook een heuse Willem in Dordt en geloof me, da’s behoorlijk schrikken geblazen. De man is vooral héél groen, hij is ook een beetje vadsig en hij heeft twee gaten in zijn hoofd die voor ogen moeten doorgaan. Het is eigenlijk gewoon een héél eng beeld, al moet ik toegeven dat ik het hondje aan zijn voeten dan wel weer schattig vind. De beeldhouwer is eh… heel goed in hondjes, zeg maar.
Kunnen we geen wieltjes onder die sokkel zetten? Ik bedoel, dan rijden we dat lelijke ding (waarvan ik heus wel weet dat het van brons is) gewoon de coulissen in en mocht er dan zo nu en dan iemand van het Koningshuis op dit eiland een lintje komen doorknippen, dan zetten we het gewoon weer even terug. Verder houden we dat dan geheim met z’n allen… gewoon niks tegen Lex, Max en Trix zeggen.
In eerdere columns die ik over de mogelijke komst van dit beeld schreef, zag ik vooral gelijkenis met Kermit de Kikker die zojuist te horen kreeg dat er bij het restaurant om de hoek kikkerbilletjes op het menu staan. Toen ik woensdag de reuzenversie van dit beeld voor het eerst onder ogen kreeg wist ik het ineens… de Hulk is met pensioen en hij is in Dordt komen wonen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s