Noodkreet


vw4Over een maandje of twee zitten we weer volop in de decembergezelligheid en al moet ik daar nu nog even niet aan denken, ik kan er niet omheen om het vandaag over vuurwerk te hebben. Dit vanwege een brief die de landelijke politiebaas Erik Akerboom aan de Tweede Kamer gestuurd heeft. Daarin laat hij weten dat hij de maatregelen die het kabinet afgelopen zomer heeft afgekondigd tegen het afsteken van het zwaarste vuurwerk, onvoldoende vindt om agenten in de nieuwjaarsnacht te beschermen. Akerboom pleitte al eens eerder voor een algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar het kabinet koos ervoor om gemeenten alleen de mogelijkheid te geven om in bepaalde gebieden een vuurwerkverbod in te stellen. Dát leidt nu, volgens de landelijke korpschef, tot ‘een lappendeken van onoverzichtelijke situaties.’ Voor Dordt betekent dat in de praktijk dat er vooralsnog hooguit een afsteekverbod in de ‘brandgevaarlijke’ binnenstad komt, maar een totaal-afschaffing van het vrij afsteken van vuurwerk zit er natuurlijk aan te komen. Ik zeg dat met pijn in het hart, want zelf ben ik opgegroeid in een tijd dat vuurwerk nog nauwelijks een eh… ‘kwestie’ was. Vuurwerk stak je af voor de deur van je huis, je riep een paar keer ‘oeh’ en ‘aah’ als de buurman (die méér poen had) een bijzondere vuurpijl de lucht in schoot, vervolgens gaf je alle buren een handje en de volgende ochtend veegde iedereen zijn eigen stoepje schoon. Maar sinds een jaar of tien, vijftien, is alles anders: gewone (legale) knallers zijn niet interessant meer en de colonne ‘maling aan het gezag’ en ‘schijt aan afsteektijden’ is tegenwoordig dermate groot dat de politie, de brandweer en de ambulancedienst jaarlijks alle verloven moeten intrekken. Er raken iedere jaarwisseling weer meer mensen gewond, dieren lopen trauma’s op, senioren mijden de straat en hulpverleners zijn hun leven niet zeker. Die keurige brief van de hoogste politiebaas is eigenlijk niets anders dan een noodkreet. Als ik daarbij optel dat artsen in dit land al vele jaren hun nood klagen, kan ik slecht één conclusie trekken: die ‘nood’ gaat op een dag de wet ‘breken.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s