Vaag


sp2Als het om verkeer gaat ben ik best een conservatief mannetje. Ik hou, of ik nu voetganger, fietser, automobilist of ‘scooteraar’ ben, gewoon van absolute duidelijkheid en ik krijg okselvlekken en zenuwtrekken van verkeerssituaties die een beetje eh… multi-interpretabel zijn. Zo ben ik, daar schreef ik al eens eerder over, geen uitgesproken voorstander van het concept ‘shared space.’ Noem mij gerust ‘narrow minded’, maar altijd weer als ik op het Bagijnhof loop – en dat is zo’n beetje dagelijks want ik woon daar min of meer om de hoek – voel ik me wat opgejaagd… een tikkie onzeker. Hoe dat komt? Tja, da’s niet héél makkeljk uit te leggen en het kán natuurlijk ook aan mij liggen. Ik bedoel, misschien ben ik wel een soort verkeers-autist, maar laat ik het zó zeggen: ik weet natuurlijk heus wel wat ‘shared space’ betekent, namelijk dat je elkaar de ruimte geeft en dat verkeersdeelnemers ‘op wielen’ zich ernstig bewust moet zijn van het feit dat er in een specifieke omgeving vooral ook veel voetgangers in het wild rond drentelen. Kortom als iedereen een beetje ‘kallempies an’ doet komt het allemaal vanzelf wel goed. Of is dat louter mijn eigen interpretatie? Zie je wel… daar gaan we alweer. In het verkeer, zo vind ik, moet eigenlijk helemaal geen ruimte voor interpretatie bestaan. Want ook al stoelt dat hele concept ‘shared space’ op een mooie filosofie, ik vraag me elke keer tóch weer af, bijvoorbeeld als ik op het Bagijnhof (ter hoogte van Bram) oversteek voor mijn dagelijkse loopje naar Appie, of die automobilist of motorrijder die in de verte komt aanscheuren óók filosofie gestudeerd heeft. Datzelfde gevoel heb ik rond het Centraal Station: daar lopen fietspad en voetpad zo’n beetje naadloos in elkaar over en dat leidt nog wel eens tot woordenwisselingen bij de oversteekplekken.
Op het Damplein, waar eerder deze week een vrouw op een snorscooter gewond raakte, heb ik sinds die renovatie ook altijd een wat onbestendig gevoel. Of hier het concept ‘shared space’ van toepassing is weet ik niet… laten we het gewoon op ‘vaag dus link’ houden.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s