Koetjemelken


TB3Sorry hoor, dat ik in deze column een beetje met geslachtsdelen smijt. Mocht u daar gevoelig voor zijn, dan adviseer ik u nu te stoppen met lezen. Deze column gaat namelijk over toeristenbelasting. Die wil de gemeente voortaan gaan aftroggelen van in Dordt overnachtende toeristen die, als wethouder Burggraaf zijn zin krijgt, vanaf april volgend jaar 2 euro aan ‘opgeld’ moeten betalen als ze hier in een hotel slapen en 75 cent als ze op een camping of in hun eigen bootje overnachten. Burggraaf spreekt (heel slim) van ‘logiesbelasting’, maar ik vind zijn verhaal, sorry voor het woord, een beetje een eh… ‘lulkoekverhaal.’ Je zou het eigenlijk net zo goed ‘kutsmoesbelasting’ noemen. Het is namelijk gewoon een truc om toeristen in deze stad wat extra geld uit de zak te kloppen.. gewoon lekker om wat gaatjes in de begroting te dichten. Ben ik dan principieel tegen toeristenbelasting? Mwoah… dat nou ook weer niet echt. Laat ik het zo zeggen: Dordt is uiteindelijk wel degelijk een toeristenstad en als de gemeente straks de van ‘nachtjesmensen’ geïnde euro’s (naar verwachting een tonnetje of drie) ook daadwerkelijk zou gaan aanwenden om de toeristische voorzieningen in deze stad een beetje op niveau te houden, dán zou je kunnen zeggen… ja, er is hier sprake van heuse toeristenbelasting. Ik vrees echter dat het die kant helemaal niet op gaat. Ik bedoel, de hondenbelasting die ik al sinds jaar en dag betaal, is ook niet direct terug te herleiden naar de aanleg of het onderhoud van hondenvoorzieningen in deze stad en ook de ‘poepzuiger’ (bestaat die nog?) wordt volgens mij niet aantoonbaar bekostigd uit wat hondenbezitters in deze stad aan blaftax moeten afdragen.
Ruim driekwart van de Nederlandse gemeenten heft inmiddels toeristenbelasting, maar die wordt in de praktijk nagenoeg nergens gebruikt om toeristenvoorzieningen te creëren of te onderhouden. Simpel gesteld: toeristenbelasting is gewoon niets anders dan een ordinaire vorm van koetjemelken. Het zijn de ondernemers (eigenaren van hotels, campings, jachthavens en B&B’s) die daarbij voor het gemeentelijke karretje worden gespannen. Zij moeten die heffing immers op hun bon zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s