‘De Grote Test’


vw5Vandaag is de dag is waarvan je wist dat ‘ie zou komen… de dag namelijk van ‘de grote test.’ Gaat het lukken of wordt het gewoon ‘business as usual’ in de ouwe binnenstad? Met ingang van heden is het stadscentrum namelijk een ‘no go area’ voor wie daar eigenhandig een knaller of een vuurpijl aansteekt en wie daar tóch op betrapt wordt loopt het risico op een forse boete of een taakstraf en is ook meteen zijn of haar volledige voorraadje kwijt. Mijn vraag is nu: gaan we vanavond tóch een kat-en-muis-spel tussen politie en (rebellerend) afsteekminnend Dordt beleven of zal het wel degelijk wat rustiger zijn in het historische stadshart? En eh… laait er misschien ook nog ergens een spontaan vreugdevuurtje op, ondanks het feit dat daar dit jaar geen vergunningen voor zijn afgegeven? Krijgen politie en brandweer het nou misschien eens een keer wat minder, of beter gezegd ánders, druk dan in voorgaande jaren of werkt dat afsteekverbod nou juist een tegenovergesteld resultaat in de hand? Ik vrees eerlijk gezegd een beetje voor het laatste, want je kunt nu eenmaal wel iets ‘opleggen’ maar je moet dat dan vervolgens ook kunnen handhaven. Terwijl ik dit schrijf (dinsdagmiddag) knalt het ‘om me heen’ overigens al behoorlijk in die eh… ‘vuurwerkvrije’ binnenstad.
En dus verwacht ik vanavond veel ‘zichtbare’ politiemensen en andere handhavers in het stadscentrum, waar immers (aan het Groothoofd) ook nog eens een spectaculaire vuurwerkshow plaats vindt.
Vuurwerkrebellen (‘Ik ga lekker tóch afsteken’) én gezinnetjes die deze show komen bekijken op één en dezelfde plek… dát gaat natuurlijk niet lekker samen en alleen al dáárom hoop ik uit de grond van mijn hart dat het vanavond allemaal goed gaat.
Wie van plan is zich straks van dat afsteekverbod niks aan te trekken wil ik het volgende meegeven: het enige wat je daarmee bereikt is dat je de deur nóg wijder open zet naar een totaalverbod in de nabije toekomst. Die ‘voorzet’, zo las ik gisteren, kopt veiligheidsminister Grapperhaus maar ál te graag in. Simpel gezegd: de overtreders rijden de oprechte vuurwerkliefhebbers in de wielen.

Eén reactie

  1. Prachtige column Kees. Ik wil alleen wel stilstaan bij wat je afschildert als ‘rebellie’. Rebellie is voor mij ingaan tegen de dominante of heersende opvatting. Daarmee praat ik vuurwerk of destructief gedrag niet goed. Milieu, dieren of mensen geweld aandoen valt niet goed te praten! Rebellie gaat alleen en vooral om anders denken. Anders denken voor een wereld die mooier is. Of dat nu Dordrecht, Groningen of de wereld is. I don’t care! Heal the world, make it abetter place, for you & for me & the entire human race! En het liefst zonder vuurwerk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s