Over volgend jaar…


dhk (1)Ik deed het vorig jaar ook al, dus waarom zou ik die traditie niet in ere houden? Mijn op-een-na-laatste column van 2019 gaat over volgend jaar… over 2020 dus en als leidraad hanteer ik daarbij de Dordtse Historische Kalender (DHK) die, net als elk jaar trouwens, weer bol staat van de meest gedenkwaardige (en dus ‘herdenkingswaardige’) gebeurtenissen uit onze stadsgeschiedenis. Ik moet daar overigens wél bij aantekenen dat een vermelding in die digitale kalender nou ook weer geen garantie is voor een herdenkingsfeestje of contemplatiemomentje. Dit jaar bijvoorbeeld was het exact een eeuw geleden dat we in Dordt afscheid namen van de paardentram, maar ik heb daar in de plaatselijke media niet bijster veel over teruggelezen, net zo min overigens over het feit dat ‘slotenmaker’ Lips in 2019 precies een eeuw bestond.
In 2020 gaan we in Dordt vooral vieren en herdenken dat we over 800 jaar stadsrechten beschikken (er zijn in dat kader heel wat feestjes ‘in de maak’) al hoop ik dat een aantal andere gebeurtenissen hierdoor niet ál te zeer overschaduwd worden. Zo is het volgend jaar bijvoorbeeld een halve eeuw geleden dat Dordt Dubbeldam inlijfde en dat lijkt me, vooral voor Dubbeldammers, toch op z’n minst reden voor een minuutje stilte of een gezamenlijk (op het Damplein?) in te nemen herdenkingsborrel van Rutte. Ook is het volgend jaar maar liefst 400 jaar geleden dat onze beroemdste schilder Aelbert Cuyp geboren werd en ik heb er alle vertrouwen in dat het Dordrechts Museum daar op gepaste wijze aandacht aan gaat besteden. En dan zijn er nóg een paar ‘herdenkingsmomentjes’ die ik even wil aanstippen, bijvoorbeeld dat Refaja (toch écht een stukje Dordtse trots) in 2020 precies een halve eeuw oud zou zijn, ware het niet dat dit ziekenhuis inmiddels is ‘opgegaan’ in het ASZ. Twee Dordtse ‘zonen’, namelijk de, overigens in Papendrecht geboren voetballer Jan Klijnjan (Het Kanon van Dordt) en topfotograaf Vincent Mentzel hopen volgend jaar 75 te worden. Beide heren bewonder ik zeer en wat mij betreft mogen hun verjaardagen dan ook zeker niet ongemerkt voorbij gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s