In de lift


forbesMéér Amerikaanse toeristen in Dordt komende zomer? Het zou me niet verwonderen, want zo’n vermelding in het internationaal vermaarde zakentijdschrift Forbes (eigenlijk de Amerikaanse Quote) moet je niet onderschatten. Dit blad wordt – niet alleen in de VS maar wereldwijd – gelezen door mensen die behoorlijk wat te besteden hebben en ik kan me voorstellen dat een goed gevulde Texaan, die alles al een keer gezien heeft, onder het motto ‘Amsterdam is zó 2019’ besluit om dit keer dan maar eens bezoekje te brengen aan Dordrecht: de stad die, en dat heb ik letterlijk vertaald uit het Forbes-artikeltje, ‘een vlag deelt met het land Oostenrijk.’ Geinig dat Forbes nou juist dát benadrukt… ik had daar zelf nooit eerder bij stil gestaan.
Qua toerisme zit Dordt trouwens toch al jaren achtereen behoorlijk in de lift. Ik kan me de tijd nog heugen dat ik, werkzaam bij de publieke omroep in Hilversum, tijdens het lunchuurtje aan (Amsterdamse, Utrechtse en Hilversumse) collega’s moest uitleggen dat mijn monument- en waterrijke ‘thuishaven’ de moeite van een bezoek waard is. ,,Oh ja, Dordrecht, dat ken ik wel… daar scheur ik altijd langs als ik op vakantie ga’’, zei dan meestal wel iemand, want dát… ‘plaats waar je in de zomer langs rijdt’, was ooit de toeristische ‘status’ van dit eiland.
Dordt staat inmiddels steviger dan ooit op de toeristische kaart en ja, hier verdienen VVV en Dordrecht Marketing wel degelijk de credits voor, al was dat bezoek van Willy en Max  in 2015 (zij schonken Dordt het primeurtje van de aller-eerste Koningsdag ‘nieuwe stijl’) natuurlijk een pr-geschenk uit de hemel. Ook het bezoek in 2011 van de échte Sinterklaas – eveneens een primeurtje trouwens, want voor het eerst met Kees van Flodder in plaats van met ‘good old’ Bram van der Vlugt – en de recente Dordtse editie van The Passion hebben Dordt geen windeieren gelegd. En o ja… onderschat Big Rivers niet. Dát evenement is stilletjes aan een landelijk fenomeen geworden. ,,Wat een leuke stad is dit’’, hoor ik steeds vaker tijdens dat festival. ,,Hier kom ik later zeker nog eens terug.’’

Foto: Wikipedia, G.Lanting – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17719603

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s