Een droneshow in Dordt, in plaats van vuurwerk?


droneshowHet was, zo hoorde ik van collega-journalisten die vooraf op de hoogte waren gebracht, een indrukwekkend schouwspel, vorige week dinsdag (Bevrijdingsdag) boven de Nieuwe Maas in Rotterdam. Driehonderd lichtgevende drones beeldden die avond onder meer een zwerm vogels uit, als teken van vrijheid, om vervolgens in een groot kloppend hart samen te komen.
Ik zag het pas een dag later via televisiebeelden, want de show (een experimentje eigenlijk) moest tot het laatste moment, geheim blijven om te voorkomen dat grote massa’s mensen in deze ‘blijf-thuis-tijden’ naar buiten zouden gaan. Tóch maakte zelfs die televisieregistratie veel indruk op me en ik heb zo het idee dat dergelijke shows in de (nabije) toekomst wel eens de rol zouden kunnen gaan overnemen van vuurwerkshows. Nu was het in Rotterdam al héél spectaculair met ‘slechts’ 300 drones, maar een veelvoud daarvan schijnt volgens de organisatoren technisch gezien niet eens veel ingewikkelder te zijn. Het voordeel van drone-shows, in vergelijking met vuurwerkshows, is dat de lucht schoner blijft en ook is het schouwspel stukken spectaculairder vanwege de ongekende choreografische mogelijkheden die de computergestuurde  ‘mini-vliegtuigjes’ bieden. Verder zijn dergelijke shows, ten opzichte van vuurwerkshows, goedkoper, minder stressvol voor huisdieren en ook nog eens over grotere afstanden te zien, waardoor je vanaf één plek méér toeschouwers kunt ‘bedienen.’ Wie mijn bewering dat droneshows indrukwekkender zijn dan vuurwerkshows niet gelooft, moet maar eens op YouTube gaan kijken, dan zult u zien dat ik geenszins overdrijf. In Singapore gingen de afgelopen jaarwisseling, in plaats van vuurwerk, tweeduizend drones de lucht in en ook het Belgische Brugge verruilde vuurwerk voor drones. Rotterdam wacht, ondanks het experimentje van vorige week, nog even af, maar in Zwolle zijn ze het de komende jaarwisseling serieus van plan. Iets voor Dordt misschien? Hè, wat zeg ik nou? Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat mensenmassa’s de komende jaarwisseling nog altijd ‘uit den boze’ zijn. Ach, dat verschaft de gemeente natuurlijk wel wat extra tijd om een en ander eens nader te gaan bestuderen… ter afsluiting wellicht van het feestjaar Dordrecht 801?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s