Wijkraden: leuk idee… niet doen


Zou de wijk Sterrenburg een ‘eigen’ wijkraad moeten hebben? Mijn eerste gedachte, nadat ik over dit zogeheten burgerinitiatief las, was: leuk idee… niet doen. Waarom niet? Tja, eigenlijk omdat ik vind dat een stad met 119.000 inwoners op een relatief compacte oppervlakte (want eiland) daarvoor simpelweg niet groot genoeg is. Ik bedoel: ik begrijp best dat je zoiets in Rotterdam of Amsterdam doet omdat ‘het stadhuis’ in die écht grote gemeentes voor sommige wijken wel érg ver weg ligt… nee, niet letterlijk, maar eh, vooral gevoelsmatig. In grotere steden vormen specifieke wijken en soms ook de, als gevolg van gemeentelijke herindelingen, ‘toegevoegde’ dorpen gemeenschappen op zich (met ‘eigen’ specifieke problemen en vraagstukken) en dus kan ik me best voorstellen dat je daar een min of meer zelfstandige en gekozen bestuurslaag creëert die ook nog eens als (al dan niet ‘bindende’) adviescommissie richting de raad fungeert. In het (nog) relatief kleine Dordt is dat volgens mij nog lang niet aan de orde. Daarbij komt dat, áls je zoiets in de ene wijk opzet je dat dan óók in de andere wijken moet doen. Dit om te voorkomen dat er – als het om invloed op het gemeentebestuur gaat – ongelijkheid ontstaat. Toch wil ik het niet met louter die argumenten afdoen. Ik bedoel, met 22.000 inwoners is de wijk Sterrenburg groter dan bijvoorbeeld Alblasserdam of Hardinxveld-Giessendam, dus ik kan me best iets voorstellen bij de wens van wijkbewoners om ‘in eigen huis een dikkere vinger in de pap te hebben.’ Ik ken Sterrenburgers (en trouwens ook Stadspolderbewoners) die eigenlijk helemaal niet zo veel met de stad Dordrecht hebben. Voor hen zijn gemeenteraadsvergaderingen ‘ver van m’n bed shows’ en zij voelen zich daarin soms te weinig vertegenwoordigd. Of dat ook feitelijk zo is waag ik toch écht te betwijfelen. Volgens mij is de gemeenteraad van Dordt, hoewel zeker niet feilloos, nog altijd een raad ván en vóór álle wijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s