Fijn dat die gevel ‘mag’ blijven staan


Eerst zien, dán geloven natuurlijk, maar vooralsnog bevallen ze me wel… die plannen voor het voormalige V&D-gebouw. Het pand wordt deels gesloopt, er komen grote en kleine woningen, een binnentuin of binnenplaats en verder wat winkels, kantoren en misschien ook nog wel een fitnesscentrum en een restaurant. Allemaal prima, wat mij betreft, maar het allermooist vind ik dat de monumentale gevel aan de Scheffersplein-kant blijft staan. Nu zullen er vast lezers zijn die vinden dat die gevel nou ook weer niet zo héél bijzonder is, maar probeert u zich het Scheffersplein nou eens voor te stellen met volledige nieuwbouw, uitgerekend op díe plek; ik moet daar niet aan denken, want dat gaat (hoe mooi nieuwbouw soms ook kan zijn) ten koste van de sfeer die het Scheffersplein nu uitstraalt. Die karakteristieke V&D-gevel – met hopelijk tóch weer wat winkeltjes en horeca op de begane grond – bepaalt immers mede ‘het smoel’ van het Scheffersplein.
Op een van de zogeheten artist-impressions (tekeningen van hoe het er straks zóu kunnen gaan uitzien) zie ik ook dat we straks door de ramen in die gevel wellicht mensen zien sporten, eten of werken. Dat verschaft het plein extra levendigheid. Wat me verder in het plan aanspreek is dat er niet alleen grote appartementen in komen; ik lees dat er ook ruimte is ingericht voor enkele meer bescheiden woningen, die dan hopelijk ‘bereikbaar’ zijn voor mensen met een wat smallere beurs.
Autobezitters die straks in het V&D-pand komen wonen (van mij mag het trouwens zo blijven heten) moeten er wél rekening mee houden dat je er niet voor de deur kunt parkeren. Wellicht is dat een aardige aanleiding voor de gemeente om eens serieus na te denken over de realisering van een ondergrondse parkeergarage aan de Grote Markt. Ja, da’s vast duur, maar eh… zet er een mooi plantsoentje op, en dan krijgt de nu wat ‘arremoeiig’ uitziende Grote Markt ook die zo nodige ‘upgrade.’

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s