Parkeren… niet op maar ónder de Grote Markt


Ik eindigde een column, ergens afgelopen week, met de zin: het wordt tijd dat de gemeente eens serieus overweegt om op, of beter gezegd, ónder de Grote Markt een parkeergarage te bouwen.  Waarom? Ten eerste om een toenemend parkeerprobleem in de binnenstad nú alvast te kunnen ondervangen, ten tweede om van dit nu wat detonerende stukje binnenstad weer een heus en misschien zelfs wel groen plein (plantsoen) te maken en ten derde om een hier een aantrekkelijke ‘doorloop’ richting het historisch havengebied te kunnen creëren.
Even terug naar dat eerste punt: in de binnenstad komen steeds meer mensen te wonen. Op de benedenverdieping van de huidige winkelpanden aan de Grote Markt bijvoorbeeld zijn woningen gepland, het voormalige V&D-pand krijgt ook grotendeel een woonfunctie, er zijn plannen om ook op de hoek Kolfstraat/Statenplein appartementen te realiseren en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als ik alle grote en kleine woonprojecten in de binnenstad bij elkaar optel, krijgt de binnenstad er in de komende vijf jaar op z’n minst drie á vierhonderd nieuwe bewoners (veelal mét auto) bij, terwijl de parkeerdruk voor binnenstadsbewoners (ik heb het nog niet eens over bezoekers) tóch al behoorlijk groot is. Kortom er móet op redelijk korte termijn parkeergelegenheid bij komen en volgens mij is een grote ondergrondse parkeergarage op de Grote Markt, die eigenlijk toch al jaren aan eh… ‘revisie’ toe is, een reële oplossing. Toegegeven… het is een behoorlijk prijzige oplossing, maar wél een waarmee je, als groeiende binnenstad voorlopig weer een tijdje vooruit kan.  Bijkomende voordelen zijn – ik gaf het al aan – dat de nu wat scharrig ogende Grote Markt dan eindelijk weer ‘smoel’ krijgt en dat je als toerist, die daar toevallig verzeild raakt, niet het gevoel krijgt dat hier het einde van de route is aangebroken. Vanaf de Grote Markt zouden de historische haven eigenlijk al verleidelijk moeten ‘lonken.’ Kortom dit mes ‘snijdt’ aan eh… drie kanten.

Advertentie

2 reacties

  1. Grote Markt ondergrondse parkeergarage-plan dook in de afgelopen tientallen jaren al een aantal keren op. En het is ook een heel goed idee, zeker wanneer de verbinding Binnenstad / historisch havengebied er ook in wordt betrokken, want dat is echt niks nu. O.a. Andries Lugten liet hier al een aantal keren zijn architectenlicht over schijnen. En een beetje van de huidige foute : nieuwbouw” afbreken en vervangen door iets aantrekkelijks is een goed plan. En als de tegenargumenten voor dit plan weer zijn, de aantasting van de Dordts ondergrondse historie, dan zou ik die ambtenaren daar laten wonen, als ze dat zo belangrijk vinden. Zitten ze tenminste echt onder een steen #flauweonterechtgrap.
    Overigens is een parkeergarage onder het water van Wolwevershaven / Kuipershaven ook een optie. En doenlijk. Even out of the box denken #enecocentjesgoedbesteden

  2. In Leiden, stad met hetzelfde aantal inwoners als Dordrecht, is een aantal jaren geleden een enorme ondergrondse parkeergarage onder een molen aangelegd. Dezelfde slechte ondergrond van veen en klei. Waarom kan zoiets hier niet en daar wel? Bouwtekeningen opvragen en gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s