Naar ‘t museum zonder de stad gezien te hebben


Deze column gaat over bewegwijzering in Dordrecht, of beter gezegd, over het gebrek daaraan. En ja, ik weet het… ik schreef daar in het verleden al vaker over, maar nu de musea weer open zijn, het zonnetje weer schijnt en de terrasjes weer lonken, kan het natuurlijk geen kwaad om het daar weer eens een keertje over te hebben. Het is vooral de te bewandelen route vanaf het station die, in mijn ogen althans, nog altijd matig staat aangegeven. Wie hier uit de trein stapt wordt nou niet bepaald verwelkomd door een stad vol mogelijkheden. Goed, er hangen soms wat vlaggen aan de overkant als er een evenement gaande is, maar verder ontbreekt het op en rond het station toch echt aan informatie over wat Dordt zoal te bieden heeft. Toegegeven er staan hier een daar wat vage paaltjes waarop iets van een richting naar bijvoorbeeld het Dordrechts Museum staat aangeduid, maar dat kán en moet natuurlijk véél beter. Uiteindelijk ‘verdwaalt’ het gros van de museumbezoekers dat per trein in Dordt arriveert, meestal wel zo’n beetje ter hoogte van de rotonde bij de Mediamarkt. Vanaf die plek wordt het toch écht wat onduidelijk voor wie de stad niet kent. Want wat is nu van hieruit de beste route? Rechtsaf de Vest op (waar velen halverwege het spoor bijster raken) of rechtdoor, via de Lenghengang, richting de Vriesestraat, waar het winkelcentrum Drievriendenhof een rechtstreekse doorloop naar de Museumstraat belemmert? En dan is er ook nog een ander probleem: bezoekers van ‘Het Dordts’ bijvoorbeeld laten zich na afloop graag neerploffen in het museumrestaurant (binnen of in de tuin) voor koffie met gebak. Daar is op zich niks mis mee, maar velen keren vanaf daar vaak weer ‘stationwaarts’ zonder ooit de historische havens, het Scheffersplein, Het Hof, het Patriciërshuis of Johan en Cornelis te hebben gezien. Dordt is een stad vol parels… alleen het parelsnoer ontbreekt nog. Iemand ideeën?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s