Nóg mazzel dat u deze column leest


Heb ik wapens in huis? Die vraag kwam bij me op toen ik mijn krant las dat steeds meer jongeren (ja, óók in Dordt) tegenwoordig gewapend, met slag- of steekwapens, de straat op gaan. En nee, dat zijn niet per definitie jongeren met criminele intenties, maar kennelijk voorál jongeren die zich uit voorzorg bewapenen ter beveiliging tegen ‘die ander.’
Die angst dat ‘die ander’ mogelijk een wapen bij zich droeg, had ik in mijn jeugd helemaal niet; zo af en toe raakte je na een avondje stappen wel eens verwikkeld in een vechtpartij, maar die eindigden meestal met hooguit een bloedneus, een blauw oog of een geknakt ego. En nee, ik was geen held, maar ook weer niet écht bang, want ik was er zeker van dat ‘die ander’ over het algemeen over dezelfde ‘wapens’ beschikte als ik, namelijk twee vuisten, een grote bek en lange stelten om desnoods heel hard mee weg te rennen. En ja natuurlijk… uitzonderingen waren er ook: zo herinner ik me dat er bij het Dolhuis (beginjaren tachtig?) eens iemand is neergeschoten, maar zoiets was écht uitzonderlijk. En nu doe ik even een ‘Gordonnetje’: ik wás die avond serieus van plan om naar het Dolhuis te gaan, dus eh, nóg mazzel dat u deze column leest.
Nu even terug naar mijn beginvraag: heb ik wapens in huis? Eigenlijk wel, want in mijn keuken staan, nét als in die van u, diverse levensgevaarlijke messen. Tóch heb ik nog nooit in mijn leven zelfs maar overwogen om, als ik ’s avonds naar buiten ga, zo’n ding ‘uit voorzorg’ in mijn zak te steken. Mijn ouders leerden mij (en ik leerde mijn kinderen) dat het beste wapen je gezonde verstand is: zoek het gevaar niet op en… mócht het gevaar jou onverhoeds een keer zelf opzoeken, maak dan – mits mogelijk natuurlijk – zo snel mogelijk de pleiterik. Naïef? Vast wel… maar wat is het alternatief?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s