Een flinterdun oranje-zwart ballonnetje…


Het is ook niet niks: je richt een politieke beweging op omdat je vindt dat het in Dordt beter kán en beter móet, je stopt daar héél veel tijd en energie in en aan het einde van de rit kom je tot de ontdekking dat je ‘kindje’ nog niet eens zelfstandig kan ademhalen. Droevig verhaal eigenlijk – vooral voor ‘founding father’ Piet Sleeking – maar óók een verhaal waarvan je het einde al enige tijd kon zien aankomen. Het probleem met Beter Voor Dordt is namelijk dat het nooit een volwassen politieke partij is geworden. En dat komt niet alleen, zoals ik eerder al schreef, omdat Sleeking vergeten is een fundament voor de toekomst neer te leggen, maar ook omdat hij elke vorm van tegenspraak binnen ‘zijn’ club voortdurend in de kiem bleef smoren. Intussen werd ook steeds duidelijker hoe visieloos deze beweging (een echte partij is het nooit geworden) eigenlijk was. Net als zoveel, meestal plaatselijke, politieke actiegroepjes in het land wist men bij Beter Voor Dordt meestal wél heel goed hoe dingen niet moesten, maar uiteindelijk zelden hoe dan wél.
BVD kwam ooit voort uit rancune jegens de destijds iets té oppermachtige PvdA en profileerde zich met de nadrukkelijke en vanuit electoraal oogpunt slimme wens om geen woningen te bouwen in de Zuidpolder. Dáár scoor je lekker mee bij dwarse Dordtenaren die zich verder niet écht in partijprogramma’s verdiepen en zich dus maar ál te graag een voorgekauwd hapje ‘Ik ben óók tegen’ lieten voorschotelen. Een aantal voormalige BVD-wethouders moet ik nageven dat ze, eenmaal aan de macht, de bestuurlijke lijntjes enigszins hebben ingekort en dat er op wensen van burgers aanvankelijk redelijk adequaat geanticipeerd werd, maar een ‘eigen gedachtegoed’ op basis van een helder omlijnde toekomstvisie heb ik nooit kunnen ontdekken. Kortom, even leek er een frisse politieke wind te waaien op dit eiland en steeg een oranje-zwart ballonnetje op. Flinterdun… want even prikken en pang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s