Gaat BVD de weg van de hier ooit zo machtige PvdA?


Dat de geschiedenis zich herhaalt is misschien een cliché, maar feit is en blijft dat ik veel overeenkomsten zie tussen de ondergang van de ooit zo almachtige PvdA in deze stad en die van Beter voor Dordt. Ooit had de PvdA maar liefst 19 zetels in de Dordtse gemeenteraad en inmiddels zijn dat er alweer een tijdje slechts twee. Door het opstappen van zes raadsleden uit de huidige BVD-fractie (eigenlijk zeven, want Ronald van der Klaauw gaf er al eerder de brui aan en zocht aansluiting bij Gewoon Dordt) houdt Beter Voor Dordt, dat hier ooit op 15 stond, uiteindelijk óók nog maar één stoeltje in de raad over. Nu weet ik wel dat dit niet helemaal één-op-één te vergelijken is, want de ernstige krimp van de PvdA is het gevolg van electorale billenkoek en bij Beter Voor Dordt is daar vooralsnog geen sprake van. Ik bedoel… de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen vinden over een maand of acht plaats en dán pas zullen we weten hoe groot de liefde van Dordt voor BVD op dat moment nog is. Ik ben daar overigens niet heel optimistisch over.
De voornaamste overeenkomst tussen de PvdA en Beter Voor Dordt  is dat beide partijen hun ‘ondergang’ als het ware te danken hebben aan het feit dat ze, op enig moment in de tijd, iets te veel in hun eigen almachtigheid gingen geloven en als gevolg daarvan vergaten aan wie ze hun succes te danken hadden; namelijk aan de kiezers, u weet wel… die mensen die om de zoveel jaar, vervuld van hoopvolle gevoelens, een vakje rood kleuren.
De zes opstappers zijn van plan om bij elkaar te blijven en ik ben benieuwd of zij in maart volgend jaar aan de verkiezingen gaan deelnemen. En zo ja, onder welke naam dan? Nóg Beter Voor Dordt misschien? Of is die ouwe artiestennaam van wijlen Prince nog vrij? TAFKAP, ofwel ‘The Afhakers Formerly Known As Piets Stemvee?’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s