Een hypocriete list voor een hypocriet kabinet


Herten, zo werd onlangs duidelijk, mogen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vanaf 2024 niet meer gehouden worden op omheinde stukjes grond. Nu hoeven ze van minister Adema nou ook weer niet in één keer allemaal weg, maar fokken wordt uit den boze en dus moet de bok (ik fluister dit even, want hij weet het nog niet) op enig moment worden gesteriliseerd om het Dordtse hertenkamp langzaam af te bouwen. Negen partijen in de gemeenteraad willen die beslissing uitstellen. Met goeie redenen ook, want wat blijkt: damherten zijn weliswaar wilde dieren, maar door generaties lang in hertenkampen en kinderboerderijen te zijn gehuisvest (in Dordt is dat al zo’n 170 jaar het geval) zijn ze inmiddels dusdanig gedomesticeerd dat ze een relatief gelukkig en stressloos leven kunnen leiden in afgebakende gebieden waar ze liefdevol verzorgd worden, zo concluderen mensen die er in doorgeleerd hebben. Kortom… beetje overdreven regelgeving dus die zijn doel – het tegengaan van dierenleed – volledig voorbij schiet. Want varkens in betonnen varkensflats, kalfjes in kisten, kippen met de leefruimte van een postzegel en… ja zélfs een hertenfokkerij (mét slachterij) zijn hier wettelijk wél toegestaan, terwijl vreedzaam levende hertjes in een ruim bemeten en omheind stukje park kennelijk niet ‘dieronvriendelijk’ zijn. De Stichting Park Merwestein heeft inmiddels ruim 650 handtekeningen opgehaald ter ondersteuning van een petitie die oproept om de herten voor het park te behouden. Vanavond (dinsdagavond) zal die petitie officieel overhandigd worden aan de gemeenteraad die vervolgens in het Stadkantoor over deze aangelegenheid zal debatteren.
Mijn voorstel is: maak van het herenkamp in Park Merwestein een herenfokkerij; dit zogenaamd voor uw reeruggetje met de Kerst, maar eh… niet echt natuurlijk, want die jaarlijkse slacht slaan we dan gewoon over. Of vraag een vergunning aan voor een dierentuin zonder leeuwen en apen maar met louter herten… dán schijnt het kennelijk allemaal wél te mogen. Hypocriet? Dat wel, maar daar vraagt dit kabinet kennelijk om.

Advertentie

Eén reactie

  1. “maak van het herenkamp in Park Merwestein een herenfokkerij; dit zogenaamd voor uw reeruggetje met de Kerst”, mag kannibalisme weer, Kees?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s