‘Straatmuzikant’ Rodriguez geëerd in een prachtboek


Nog altijd kan ik niet over het Statenplein lopen zonder even aan hem te denken. Terwijl ik deze zin opschrijf kijk ik naar een prachtige foto van hem. Die staat op de cover van een boek met de toepasselijke, want álles zeggende titel ‘Talent op drift.’
Dat boek ‘vertelt’ het levensverhaal van een inmiddels overleden Dordtse Texaan van Mexicaanse afkomst. Zijn naam: David Rodriguez, zijn professie: zanger, muzikant, poëet en liedjesschrijver. Veel Dordtenaren kenden deze aimabele man vooral als straatmuzikant en sloten hem, net als ik aanvankelijk ook als zodanig in het hart. Als ik zeg: hij is die knappe ‘Latino’ die vroeger altijd, nabij Blokker aan het Statenplein, gezeten op een stoeltje of in een rolstoel (hij kampte met de gevolgen van polio), zichzelf al zingend op de gitaar begeleidde, dan gaat er bij veel lezers vast een wel een lampje branden. Nu had hij het zeker niet erg gevonden als u hem betiteld had als ‘een hele goeie en vooral ook lieve straatmuzikant’, maar weet dat hij véél en veel meer was dan louter dat. David Rodriguez was namelijk een muzikale grootheid die in de Verenigde Staten soms het podium deelde met  beroemdheden als Lyle Lovett, Stevie Ray Vaughan en Lucinda Williams. Niet voor niets werd hij in de jaren negentig drie maal op rij uitgeroepen tot beste singer-songwriter van Texas. Door een opeenstapeling van soms trieste omstandigheden belandde hij op enig moment in Dordt en na een turbulent leven (waarin helaas ook verslavingen hun tol eisten) blies David in de herfst van 2015 op dit eiland zijn laatste adem uit. De Dordtse Linda Wouters schreef een liefdevol en trouwens ook heerlijk leesbaar boek over hem dat aanstaande zondag (om 16.00 uur) gepresenteerd wordt in Visser’s poffersalon. U kunt het trouwens ook bestellen via www.avenirpublishing.nl. Ik heb het in één ruk uitgelezen (soms met natte ooghoeken) en kan het u vanuit de grond van mijn hart aanbevelen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s