Marco


CruyffSommige sporters zijn dermate beroemd dat ze het hun verdere leven af kunnen met alleen nog hun voornaam. Ik zal mijn stelling proberen aan te tonen aan de hand van een aantal voorbeelden? Als ik, in een voetbalminnend gezelschap, de naam ‘Johan’ in de mond neem dan weten de toehoorders precies over wie ik het heb. Wellicht zal een enkele geschiedenisleraar die in het groepje is opgenomen even vluchtig aan Johan van Oldebarneveld hebben gedacht, maar de rest van de vriendenkring, ja zelfs de rest van de wereld, (dat geldt dus ook voor Papoea’s, Pygmeeën en inwoners van Paaseiland) denkt aan die prachtige voetballer met dat magische rugnummer 14. Overtuigd van mijn stelling? Nog een voorbeeld dan.

ZoetemelkIk zeg… Joop en dan zegt u…. Nee, we hebben het nog steeds over sport, want ik hoor daar al iemand Den Uyl roepen, al moet ik toegeven dat deze uiterst principiële politicus uit onze nabije geschiedenis zeker in aanmerking kwam en nog altijd komt voor het predikaat wereldberoemd in Nederland met louter en alleen een voornaam.  De echte sportliefhebber had hem natuurlijk al. Ik doelde op de immer sympathieke klimgeit Joop Zoetemelk, wereldkampioen, Olympisch Kampioen en winnaar van de Tour.

LeontienNog een paar dan om het af te leren? Inge…. natuurlijk met dat strakke badpakje en dat charmante centenbakje. Leontien. Toegegeven, er was in een grijs televisieverleden ook nog iemand die bordjes omdraaide bij Hans van de Togt, maar ik heb het natuurlijk over Brabantse ‘Tinus’, die in haar carrière tot dusver nog meer won dan Joop en ook nog een stuk leuker is om naar te kijken.

Nog maar een paar? Goed… Pieter (van den Hoogeband) en Jos (Verstappen) die hebben het ook, maar Erik (Dekker) dan weer net niet. Ronaldo en Romario wél, maar eigenlijk telt dat niet echt, want in Brazilië is het nu eenmaal gebruikelijk om niet je achternaam maar je voornaam achter op je shirt te zetten, hetgeen op zich weer logisch is met achternamen die zo lang zijn dat een zware roker er bij moet gaan zitten.

JordiOm een weer heel andere reden geldt het ook niet helemaal voor Jordi, hoewel we aan die voornaam genoeg hebben om te weten met wie van doen hebben. Jordi heeft het begrijpelijkerwijs niet aangedurfd om de naam die hij met zijn beroemde pa deelt op zijn rug te dragen. Zo’n shirt gaat toch doorwegen op den duur. Toen Johan besloot om zijn zoon Jordi te noemen was hij in Barcelona en omstreken niet echt origineel, het schijnt daar namelijk ook de naam van de een of andere beschermheilige te zijn, maar in Nederland was de naam betrekkelijk nieuw. Tegenwoordig hoor ik in bepaalde stadsdelen tegen zes uur ’s avonds vaak van balkonnetjes brullen: ,,Jooordii!!! Thuiskomen… eten!!!” Ik hoor trouwens ook vaak in plat Dordts ‘Daaaniii hou nou es effe je kop” roepen. (Dani, is dat trouwens een voor of een achternaam?) Over een jaar of vijftien barst het in Nederland van de volwassen Jordi’s, Dani’s, Romano’s en Orlando’s. Misschien is een van hen straks wel uw melkboer, psychotherapeut of fractievoorzitter?

LotharWe gaan verder: Voor Lothar geldt het weer wel, maar dat heeft in mijn optiek vooral te maken met het feit dat ik (net als bij Jordi) verder eigenlijk helemaal niemand ken met zo’n voornaam. Ik ken überhaupt weinig Duitsers.

Gerrie (Knetemann) heeft het dan weer niet, maar die had nou eenmaal een beroemde bijnaam: de Kneet en om maar even in dezelfde tak van sport te blijven, ook Jan (Raas) kon het niet af met slechts zijn voornaam. Maar met zo’n achternaam heeft een wielrenner eigenlijk ook helemaal geen voornaam meer nodig.

BastenEn zo kom ik op mijn laatste voorbeeld: Marco.  Jawel voetballiefhebber: u krijgt nu in een flits beelden door van San Siro, van die halve finale in 1988 tegen Duitsland (voorzetje Wouters), van die droomgoal in de finale tegen de Russen (voorzet Muhren), van dat Gouden Trio (waarvan die andere twee het ook best wel met alleen die voornaam aankunnen), van die prachtige omhaal in Ajax-jaren, van die enkel, van die Belgische dokter, van die bloedfanatieke pa en van een huilende Capello bij het afscheid in Milaan.

BoogersMaar als je in Dordt je plaatselijke profclub volgt dan denk je misschien wel aan een hele andere Marco. Ik wel tenminste: ik denk aan doelpunten…. véél doelpunten. Ik denk aan temperament, aan waarneembare irritatie als het eventjes niet draait. Ik denk aan klasse, killerinstict, perfecte aanname en balafscherming en zo nu en dan diepe verontwaardiging als een scheidsrechter het even een tikje anders ziet. Marco Boogers is een dijk van een voetballer. Zo eentje die je niet veel meer ziet tegenwoordig. Zo eentje die zelfs zijn oma neerhaalt in de zestien en die het gewoonweg verdomd om te verliezen bij een potje pim pam pet met z’n kleine neefje. Die Marco liet zich een beetje gaan nadat scheidsrechter Luinge hem een penalty onthield in de wedstrijd tegen ADO, enkele weken geleden. Ik hoorde hem vloeken op SBS6 en dat terwijl ik nota bene naar RTL5 keek. Daarna, samen met de arbiter op een bankje voor een monitor. En dezelfde beelden die het gelijk van Marco bevestigden waren voor Luinge minstens zo overtuigend om geen duimbreed toe te geven. Op zo’n moment vergeet Marco Boogers hoe hij een nette volzin formuleert. Hij probeert het wel, maar er komen slechts onsamenhangende kreten van diepe verontwaardiging uit. Op dat moment heb ik met hem te doen, want het onrecht dat hem wordt aangedaan maakt hem doof, blind en onmondig. Ik wou dan dat ik naast hem stond en het woord voor hem kon voeren. Hou je nou in, hou je nou in, schreeuwde ik naar de televisie. Straks krijg je alsnog een schorsing aan je broek. En ja hoor, wat lees ik in de krant: KNVB onderzoekt uitlatingen van Boogers. Voetbalbond, doe dat nou niet. Voetballers als Marco moet je koesteren en zo nu en dan gewoon even laten uitrazen. Een dag later is Marco weer charmant en beminnelijk en valt er uitstekend met hem te praten. Toegegeven, zelfs over veertig jaar, in huize Avondgips zal hij blijven zeggen: Die Luinge had het mis. Het was een geheide penalty! Het zal minder boos klinken, maar nog wel overtuigend.

Kees Thies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s