Heden kijkdag


tramp12Zondagavond…een bitterkoude wandeling door het centrum van Dordt. Ik hou van de drukte en de gezelligheid in het stadshart, maar een lege binnenstad kent zo af en toe óók haar charmes. ‘Heden kijkdag’ staat te lezen op een affiche op de rode stadsprullenbak voor de deur van het veilinghuis Mak. Het papiertje zal er waarschijnlijk door de veilingmeester hoogstpersoonlijk zijn opgeplakt als verwijzing naar de een of andere veiling en de mogelijkheid om de te verkopen waar vooraf uitgebreid te bezichtigen.
Terwijl ik er langs loop wordt de prullenbak uitgebreid door een zwerver doorzocht en ondanks het feit dat het hier eigenlijk om een intriest beeld gaat, moet ik toch van binnen grijnzen en héél eventjes betreur ik het dat ik mijn fototoestel niet bij me heb. Sommige grappen hoef je niet zelf te maken al besef ik dat niet alle humor écht om te lachen is.
Het beeld van zwervers in de Dordtse binnenstad is de laatste jaren steeds gewoner geworden. Natuurlijk waren er altijd al eenzame zielen in de stad. Ik herinner me nog levendig een oude, wat gezette kale man met een witte baard en een boxerhond die je dag en nacht door de stad zag sjokken, ik herinner me een ziekelijk Pools mannetje voor de deur van V&D en een vrouw met een lange vlecht die soms gillend over de Voorstraat rende. Zo waren er nog wat van die types, maar van de meeste herinner ik me ook dat ze, op de een of andere manier, altijd wel ergens onderdak hadden. Ook van de meeste drinkebroers op het Vrieseplein is bekend dat ze over een eigen huurwoning of een kamer beschikken of dat ze in ieder geval ’s nachts wel ergens onder de pannen zijn.
Maar de tijden zijn veranderd… harder geworden. Ik ken in mijn stad al minstens tien buitenplekken waar ’s nachts de een of andere stumper probeert zich een klein beetje warm te houden. Nee, dat stoort me niet altijd, ik ben moeder Theresa niet, maar deze avond toch méér dan anders omdat het buiten écht snijdend koud is en omdat ik nu toch snel naar huis wil om op de bank te gaan zitten met een hete mok chocolademelk. Ik voeg de daad bij het woord en met de thermostaat omhoog en de gordijnen dicht vraag ik me af hoeveel maandsalarissen ik zelf eigenlijk af zit van een leven op straat.
De afstand tussen u en mij en die zonderling op straat… die is niet zo groot hoor. Elke zwerver heeft zo zijn eigen levensverhaal en je hoeft de straatkrant maar eens een keer goed door te lezen om er achter te komen dat die neerwaartse spiraal richting keien snel is ingezet en maar héél moeilijk is terug te draaien. Toegegeven, drank en drugs spelen daarbij vaak een hoofdrol, maar dat is zeker niet altijd het geval: ik ken óók zwervers die met drank en drugs helemaal niets te maken willen hebben. Sommige zwervers waren ooit zelfs brave Sterrenburgse rijtjeshuisbewoners, die zich druk maakten om geparkeerde auto’s en slecht gesnoeide bosschages.
Als ik de volgende dag weer langs de bewuste prullenbak loop lees ik nog steeds ‘Heden kijkdag. De hebbedingetjes bij Mak zien er aanlokkelijk uit, maar van nu af aan is ‘Heden kijkdag’ voor mij een zwerver in een vrieskoude provinciestad op zoek naar iets eetbaars… Dordt op z’n allerwrangst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s