Vette pech


 

fat guy1Crabbehof kills. Uit een onderzoek van de GGD blijkt dat inwoners van deze wijk dikker en ongezonder zijn dan andere Dordtenaren. In Crabbehofse gezinnen zit er over het algemeen wat minder in de huishoudportemonnee en, omdat sporten nu eenmaal geld kost, wordt er hier aanzienlijk minder gesport. Daarnaast wordt in deze wijk relatief meer gesnackt, is de lucht minder fris (patatwalm en A16) en is het dus niet verwonderlijk dat men hier over het algemeen een jaartje of twee eerder het loodje legt. Nog mazzel dat het met het verkeer in de wijk wel snor zit, zodat de kans op een dodelijke aanrijding voor deze wijkbewoners minder groot is. Dat haalt het gemiddelde qua sneuvelen dan weer een beetje op, zullen we maar zeggen. De GGD gaat nu uitzoeken hoe het in andere wijken en buurten zit met de volksgezondheid. Beetje overbodig wat mij betreft. Ik zou zeggen, beste onderzoekers: bespaar je de moeite, want ik kan de uitslag op voorhand wel zo’n beetje uittekenen. Woon je in Wielwijk of in Oud-Krispijn dan heb je, simpel gezegd, vette pech. Matige inkomens, veel kinderen en eenvoudigweg te weinig huishoudgeld om al die peuters, kleuters en pubers lid te maken van de judo-, voetbal of korfbalclub. Woon je daarentegen in Dubbeldam, De Hoven of in de betere delen van Stadspolders en Sterrenburg, dan zit het hoogstwaarschijnlijk wel goed met die kinderkilootjes. Poen zat voor de hockey- of tennisclub en de eventueel noodzakelijke diëtist. In de betere wijken zijn de ouders beter geschoold dus wordt een navenant beter voedingspatroon gepredikt. Gevolg: gezondere kindjes die vaak langer meegaan. Klinkt allemaal misschien wat hard, maar het is de bittere waarheid.

Maar willen we dat eigenlijk allemaal wel weten? Het gras is immers altijd groener aan de andere kant van de heuvels. Volgens mij is leven in Dordt een stuk minder gezond dan leven in het veel schonere en minder stressvolle Twente en volgens mij is het in Nederland met de luchtkwaliteit heel wat minder gesteld dan, laten we zeggen, in Zwitserland. alpEigenlijk moeten we dus met z’n allen op een Zwitserse Alp gaan zitten, maar dat zal de luchtkwaliteit aldaar niet écht bevorderen denk ik.

Trouwens.. als je dan slecht klimt is je levensverwachting daar toch ook weer een stuk minder. Kortom, laten we ons niet druk maken over overbodige onderzoekjes van de GGD. Natuurlijk moet je het gezondheidsonderwijs stadsbreed verbeteren en natuurlijk moeten milieumaatregelen uiteindelijk leiden tot schonere lucht voor ons allemaal, maar ondertussen spelen we allemaal gewoon weer door in de loterij die het leven heet. Wie in Crabbehof woont, moet maar denken: ach, in De Hoven gaan ze vast dood van verveling, in Sterrenburg schrikken ze zich een breuk van een verdwaalde junk en in de binnenstad breek je al gauw je nek over duivenpoep en op straat slapende dronkaards. Dyslectische Dubbeldammers hebben het ook niet makkelijk, want die kunnen hun eigen wijk niet spellen en in Oud-Krispijn kun je behoorlijk vereenzamen als je geen mondje Pools spreekt. Het is toch ook overal wat. Een garantie voor een lang leven bestaat niet en geluk heeft méér te maken met wie je woont dan met wáár je woont.  Mijn advies: laat dit soort onderzoekjes links liggen, éét wat minder frikadellen, stap eens wat vaker op de fiets en probeer je zo min mogelijk aan mensen of dingen te ergeren. En om de grote twintigste-eeuwse filosoof Bassie maar eens te citeren: ‘Wat er ook gebeurt… altijd blijven lachen.’

titanic2Toen ik, in een ver verleden, stadsverslaggever was mocht ik voor de krant een man interviewen die al meer dan honderdtien jaar oud was. Ik vroeg hem wat het geheim was van een lang leven. Hij zei: ,,Elke ochtend als ik wakker word drink ik een glas goeie whisky.”

,,Is dat alles?”, antwoordde ik. ,,Eigenlijk wel”, zei hij. ,,Dát…. plus het feit dat ik mijn trip met de Titanic afzegde.”

Kees Thies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s