Luchtratten


ROTTERDAM-DUIVEN-AFSCHERMPLICHTOnlangs heeft in het grootste geheim een massale slachting plaatsgevonden in de Dordtse binnenstad. Een gewapende huurmoordenaar, speciaal overgekomen uit Nijmegen legde met zijn luchtbuks op een donkere nacht in de parkeergarage Centrum (Drievriendenhof) vele tientallen duiven neer. Ook haalde de man nesten leeg en op de daken van de omliggende woningen plaatste hij vallen. Zakken vol dooie duiven werden heimelijk in een busje afgevoerd. Opdrachtgever was de parkeergarage, al dan niet ‘aangestuurd’ door de gemeente, waar al jarenlang klachten binnenkomen van omwonenden. De buurt heeft er schoon genoeg van: stoeptegels, trottoirbanden, lantaarnpalen en allerhande betonnen uitsteeksels op het Vrieseplein, de Vriesestraat, de Vest en vooral de Kromme Elleboog, gaan verscholen onder een centimeters dikke laag duivenstront. In de buurt struikel je regelmatig over duivenlijken, die (óók na melding bij de Wijklijn) soms rustig een paar weekjes mogen wegrotten. Even het zonnetje er op en er ontstaat een ziekmakend melange van dooie duif en gedroogde stront.

flying-dove‘Dood aan de duif’ roept de buurt, maar liever niet al te hard, want voor je het weet staat Marianne Thieme van de Dierenpartij met een spandoek voor je deur. Aanvankelijk had ik er zelf ook wel wat moeite mee hoor… ik ben nu eenmaal dol op dieren (vooral op kip) en duiven hebben nu eenmaal van huis uit een goeie PR. Gert en Hermien zongen in een vorige eeuw al over die gezellige torteltjes op de Dam, die precies wisten hoe het toch allemaal zo kwam (tralalalie, tralalala) en bij een bruiloft of sportevenement wordt, ter opluistering van de feestvreugde nog wel eens een maagdelijk wit duifje het zwerk ingejaagd. De duif, al dan niet met een olijftakje tussen de snavels, staat ook bekend als het internationale symbool voor vrede en op menige rouw- of trouwkaart kom je nog wel eens een duivenechtpaartje tegen. Ook als postbezorger hebben duiven in oorlogstijd al vaak een heldenrol vervuld. Met de Dordtse straatduiven zit het qua imago beduidend minder goed. ‘Onze’ duiven zijn grauw, grijs, dik en vies, ze stinken, lopen in de weg en ze maken een onaangenaam ploffend geluid als je er per ongeluk met je autowielen overheen tuft. Het kan ook behoorlijk spetteren.

Hè getsie, hè zielig, hoor ik u al denken. Daarom heb ik speciaal voor u even wat duivenfeiten bij elkaar gebeld en ‘gegoogled’. Conclusie: duiven zijn luchtratten, die allerlei ziektes overbrengen (onder andere paratyfus) en ook dragen ze parasieten bij zich, die schadelijk zijn voor mens en huisdier. Meestal hebben ze ook vlooien en luizen tussen hun veren, die weer kunnen overspringen naar uw hond of kat. Duivennesten veroorzaken veel rommel en viezigheid en trekken ongedierte aan als motten, kevers en mijten, die vanuit zo’n nest makkelijk uw huis binnendringen. En tot slot nog maar eens even over duivenpoep: wist u dat één duif maar liefst 14 kilo aan uitwerpselen per jaar produceert? Nog mazzel dat koeien niet kunnen vliegen. Duiven zijn trouwens dol op parkeergarages, dus omwonenden aan Steegoversloot en Kromhout (waar parkeergarages gepland staan) kunnen alvast hun borst natmaken. En dan zijn er helaas ook nog van die dommeriken die het leuk vinden om duiven te voeren. Zij realiseren zich niet dat brood en duivenvoer op straat niet alleen duiven, maar ook muizen, ratten  en kakkerlakken aantrekt. Niet doen dus.birdmanual

Maar met een duif kun je gelukkig meerdere kanten op. In Franse en Italiaanse restaurants is het geen bijzonderheid om gebakken, gebraden of geroosterde duif op de menukaart aan te treffen en ooit heb ik in een stoutmoedige bui wel eens gefrituurde duivenhersentjes geproefd. Was trouwens best lekker. Mijn tip in deze crisistijden: Eet méér duif!

Wist u trouwens dat Johan en Cornelis de Witt al jarenlang ruzie hebben? Toen ik laatst op een stille ochtend langs het beeld liep, hoorde ik Johan tegen Cornelis sissen: ,,Nou draaien we de rollen eens keertje om… nu moet jij die duif vasthouden, dan poep ik hem eens onder!”

Kees Thies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s