Buitenslapers: steeds gewoner


BuitenslaperHet is een bitterkoude ochtend en voor de ingang van ons kantoor ligt een zwerver te slapen. Dat vind ik niet zo bijzonder, want het beeld van buitenslapers in mijn stad is de laatste jaren steeds gewoner geworden. Natuurlijk waren er altijd al eenzame paradijsvogels in Dordt. Ik herinner me een oude, wat gezette kale man met een witte baard en een boxerhond die je dag en nacht door de binnenstad zag sjokken. Ook staat het beeld van een ziekelijk Pools mannetje voor de deur van V&D me nog bij en ik haal me een vrouw met een lange vlecht voor de geest die nog wel eens gillend over de Voorstraat rende, als ze achtervolgd werd door ambulancebroeders die haar wilden meenemen voor haar halfjaarlijkse schoonmaak- en ontluisbeurt. Van het gros van die types herinner ik me dat ze, op de een of andere manier toch altijd wel ergens onderdak hadden. Maar de tijden zijn veranderd… harder geworden. Ik ken in mijn bloedeigen stad al minstens tien buitenplekken waar ’s nachts de een of andere stumper probeert zich een klein beetje warm te houden. Nee, dat stoort me niet altijd, ik ben moeder Theresa niet, maar als het buiten kouder wordt vraag ik me, met de thermostaat omhoog en de gordijnen dicht, wel eens af hoeveel maandsalarissen ik zelf eigenlijk verwijderd ben van een leven op straat. En dan kom ik tot de conclusie dat die afstand tussen mijn persoontje en die zonderling op straat helemaal niet zo groot is.
Elke zwerver heeft zo zijn eigen levensverhaal en je hoeft de straatkrant maar eens een keer goed door te lezen om er achter te komen dat die neerwaartse spiraal richting overnachten onder de sterrenhemel snel is ingezet. Ja, natuurlijk zet ik mijn handtekening onder dat handvest mededogen van De Buitenwacht. En ik geef u ook hun webadres: www.buitenwacht.nl. Da’s toch wel het minste wat ik kan doen.Ik ben per slot van rekening moeder Theresa niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s