Bios in of nét buiten de binnenstad?


jack406813865Als columnist, zéker als columnist die drie keer per week dient toe te slaan, is het moeilijk om niet in herhaling te vallen en nog moeilijker om niet al te cynisch te worden. Ik doe dit werk nu ruim een jaar, hou de tel niet precies bij, maar heb naar schatting nu zo’n 170 columns voor deze krant geschreven. Die moesten natuurlijk niet allemaal over hetzelfde gaan, maar een paar hete hangijzers waren niet te vermijden. Wat bijvoorbeeld altijd weer terugkomt is het verlangen in deze stad naar een heuse cinema. De oppositie, bij monde van de PvdA ziet graag een megabioscoop opgenomen worden in de nieuwbouwplannen van voetbalclub FC Dordrecht. Het huidige college wil juist een bios in de binnenstad en ziet zulks niet zitten als onderdeel van een mogelijk nieuw voetbalstadion. Leuke discussie: ín of juist iets buiten de binnenstad, maar het is een discussie over gebakken lucht. Dat nieuwe stadion komt er voorlopig echt niet. Natuurlijk is het de club en deze stad van harte gegund, maar zo’n ding kost geld, véél geld en ik vrees dat vooralsnog niemand naar de beurs grijpt. Ja, er was een gedroomde constructie: de gemeente zou de grond waar het huidige stadionnetje op staat kunnen verkopen aan de club tegen een special ‘sportcomplexentarief’ en de lokale FC zou die grond dan weer aan een projectontwikkelaar kunnen verkopen voor een meer marktconforme prijs (duurder dus). Die ‘winst’ zou deels aangewend kunnen worden voor stadionnieuwbouw, maar de vraag is of het allemaal wel mag. ChristenUnie/SGP zette onlangs vraagtekens bij dit snode plan, want een en ander doet sterk aan ‘staatssteun’ denken en dat is niet toegestaan. Juristen mogen nu gaan uitzoeken of een dergelijke constructie wettelijk gezien door de beugel kan. Los daarvan blijft de vraag of een nieuw, groter stadion voor een nog net niet noodlijdende voetbalclub met een relatief kleine aanhang een realistische wens is. Met een CITO-uitslag op MAVO-niveau mag je immers ook niet naar het gymnasium. Intussen schuif ik maar weer een DVD-tje in mijn thuisbioscoop. Titel van de film: A Simple Plan. Jaja.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s