‘Een gruwelijk misverstand’


Dit wordt een moeilijke column. Hij gaat namelijk over een instituut dat mij na aan het hart ligt en over mensen die mij zeer dierbaar zijn. Ik wil het met u hebben over Hospice De Patio in Dordrecht. Hier zou een 86-jarige vrouw vorige maand van 240 euro bestolen zijn terwijl zij stervende of wellicht net overleden) was. De familie van de vrouw heeft aangifte gedaan en de zaak zal tot op de bodem worden uitgezocht.
En nu komt het moeilijke gedeelte van deze column. Ik geloof er geen barst van. Waarom dat zo moeilijk is om te schrijven? Simpel. Als ik hier opschrijf dat ik niet geloof, of beter gezegd, niet wíl geloven dat een vrijwilliger van De Patio een stervende vrouw van haar geld beroofd heeft, zou je daaruit de conclusie kunnen trekken dat ik de familie van de vrouw beschuldig van valse aangifte. Maar geloof me, dat doe ik ook niet. Ik hoop, uit de grond van mijn hart, dat hier sprake is van een of ander gruwelijk misverstand.
Als ik voor mezelf alles op een rijtje zet, hetgeen volgens mij een goed journalistiek gebruik is, moet ik helemaal niks geloven totdat de feiten boven tafel gekomen zijn. Natuurlijk is het mogelijk dat een vrijwilliger van deze prachtige instelling niet aan de verleiding heeft kunnen weerstaan, maar dat wíl en kan ik eenvoudigweg niet bevatten. Mijn sympathie gaat uit naar de familie, die een dierbare verloren heeft, maar evenzoveel sympathie voel ik voor de medewerkers van De Patio die, dag in dag uit en evenzoveel nachten, fantastisch werk verrichten ten behoeve van stervenden en hun familieleden. Ja, ik ben bevooroordeeld. Ja, ik heb het van dichtbij meegemaakt. In De Patio worden elke dag wondertjes verricht door menslievende mensen die andere mensen, geheel vrijwillig, een klein beetje van dat grote leed uit handen nemen. Mocht één van die mensen daadwerkelijk in de fout zijn gegaan dan is dat niet alleen pijnlijk voor mijn mensbeeld, maar nog veel pijnlijker voor al die vrijwilligers die hier niets, maar dan ook niets mee te maken hebben. Dit verhaal kent alleen maar verliezers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s