Het zieltogend bestaan van de Vriesestraat


Gelukkig heeft de Vriesestraat nog één voordeel: er wandelen altijd wel wát mensen. Dat komt door de ligging van deze ooit zo florerende en nu zieltogende winkelpromenade. De Vriesestraat ligt op een looproute richting stadshart dus er is zit heus nog wel een klein beetje leven in. Maar dat wandelende publiek wandelt er steeds sneller, aangezien er voor funshoppers niet veel te genieten valt. Vanaf het Vrieseplein (richting Sarisgang en Voorstraat) moeten bezoekers zich eerst nog langs een zooitje uitzendbureau’s een leeg café, een half afgebrand pandje, diverse leegstaande winkelpanden een ranzige snackbar en een gokhal worstelen. Da’s geen entree voor een stad met allure en pretenties. Tuurlijk, de straat kent ook positieve uitschieters, zoals jeneverstoker Rutte, de whiskywinkel, Gert-Jan de Kaasboer, een chocoladeshop, een sportzaak en een zeer behoorlijke cd-winkel, maar da’s écht te weinig voor deze ‘toegangspoort’ naar het centrum.

Waarom zakt de Vriesestraat zo diep weg? Is het de crisis? Hoezo crisis? Ik zie daar niks van op de Rotterdamse koopgoot en in de winkelstraten van Breda, Tilburg, Den Bosch en Gorinchem. Dit om maar eens wat plaatsen te noemen die ik recent bezocht heb voor een middagje winkelgenot. Hoezo crisis? Ik heb pas nog een prachtige platte tv gekocht, maar niet in het stadscentrum, waar ik alleen maar kon kiezen uit de Radiobeurs en uhh… de Radiobeurs. Ligt het aan de winkeliers? Misschien aan sommigen wel. Er zitten er een paar tussen die ik er van verdenk dat ze het al jaren geleden hebben opgegeven: nooit eens vernieuwen, nooit eens meedoen aan initiatieven van stadsbestuur en middenstandsverenigingen, nooit eens verrassen en louter wachtend op het definitieve einde. Ligt het aan projectontwikkelaars, die hier pandjes opkopen, verbouwen en vervolgens weer te huur zetten? Ongetwijfeld: de huurprijzen liggen te hoog en je moet als middenstander wel een heel stevige omzet draaien om het hoofd boven water te houden. Deze combinatie van factoren zorgt voor een neerwaartse spiraal.Tijd om in te grijpen. Ik zeg, gemeente: opkopen die panden en verhuren tegen schappelijke prijzen. Geef jonge, ambitieuze, creatieve starters een kans en de Vriesestraat weer glans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s