Centrum verdient mooiere entree


Johan de WittstraatWoorden: mooie woorden, ware woorden. Ik heb er iets mee… verdien er ook mijn boterham mee. Beloftevolle en dus in mijn ogen mooie woorden, lees ik in de concept-visie Schil-West van het Dordtse college. Burgemeester en wethouders willen namelijk meer stedelijke voorzieningen in dit deel van de stad mogelijk maken, zoals een bioscoop, een hotel, hoger onderwijs en grootschalige detailhandel. Zulke voorzieningen zijn mogelijk in, of op de plaats van leegstaande kantoorgebouwen. Ook wil het college dat de Stationsweg en de Johan de Wittstraat een soort ‘rode loper’ worden tussen het station en de binnenstad, met meer ruimte voor voetgangers en meer ruimte voor winkels en horeca. En dat zijn woorden die mij als muziek in de oren klinken.Ik volg de lokale politiek nu al zo’n 25 jaar en heb in die tijd al heel wat mooie woorden in diverse beleidsplannen onder ogen gehad. Wat mij in dit voornemen echter trof was het realiteitsgehalte van de tekst. Hier heeft iemand meegeschreven die binnenstad en Schil kent en ook inziet dat de scheidslijn tussen die twee stadsdelen eigenlijk al lang niet meer bestaat. Ik woon zelf op die scheidslijn tussen centrum en Schil en heb me eigenlijk nooit zo gerealiseerd dat die binnenstad bij het Vrieseplein zo’n beetje ophoudt. In mijn beleving is alles tussen Kunstmin, rivieren en station de binnenstad. Het zou dus een mooi begin zijn als bezoekers die vanaf het station de stad binnenkomen het gevoel krijgen verwelkomd te worden door een bruisend en beloftenvol centrum waar het lekker kuieren is met winkels en horeca aan beide kanten. Dat geeft die stad de entree die het al heel lang verdient. De woorden in de concept-visie zijn mooie woorden, misschien wat vanzelfsprekende woorden, maar nu is het zaak dat die woorden worden omgezet in daden. Anders waren het loze woorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s