Ja, ze moeten weg, maar waar naartoe dan?


De stad is als een ouwe jas… een hele mooie ouwe jas, die geriefelijk zit, maar inmiddels ook een paar gaten vertoont. Dordt krijgt er steeds meer. Het rottigste gat van Dordt bevindt zich tussen Vrieseweg en Blekersdijk, om precies te zijn op het daar gelegen parkeerterrein. Al sinds jaar en dag is dit terrein een soort pleisterplaats voor scharrige types die in onze steeds sneller en harder wordende maatschappij niet kunnen meekomen: junks, alcoholisten, daklozen, illegalen en mensen die, zoals ze dat op z’n Dordts zeggen, ‘niet helemaal sporen.’ Het is in dit opzicht trouwens niet ‘of-of’, maar meestal een combinatie van problemen. En dat is nou precies ook mijn probleem: ja, ze zijn lastig, lawaaiig, in een enkel geval zelfs agressief en onhandelbaar, ja, ze poepen er, piesen er, zuipen er, ruziën er en dealen er in allerhande rommel. Dat zijn harde feiten. Ik ben er al jarenlang getuige van. En ja, ze verpesten het woon- en winkelgenot van stadsbezoekers en omwonenden, ze bezorgen de stad een slechte reputatie en ze schrikken ook de kinderen af die via het parkeerterrein vanuit het centrum richting de nieuwe school Vest aan de Blekersdijk lopen. Kortom… ze zouden er eigenlijk niet mogen en moeten zijn.

Maar nu even een reality-check: ze zijn er wél… die mensen die niet mee kunnen komen in onze samenleving, mensen die, op enig moment in hun leven, de aansluiting met de rijdende trein gemist hebben. Nee, da’s écht niet altijd een kwestie van ‘eigen schuld, dikke bult,’ maar gewoon een kwestie van vette pech, van wie je ouders waren, van waar je wiegje stond of van stom onheil dat je ooit een keer overkwam. En da’s nou precies die stomme spagaat waar ik in zit. Tuurlijk, ze moeten weg, ze bezorgen overlast en ik wil ze ook niet voor de deur. Maar waar moeten ze dán naartoe? Onze samenleving biedt nu eenmaal niet voor iedereen een passende oplossing en de middenberm van de A16 lijkt me ook geen optie. Ik haat het om een column te moeten eindigen met de woorden: ik weet het niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s