Dáág Buffertje


GrondprijzenAls je geld te veel hebt, kun je een hoop leuke dingen doen. Je kunt het bijvoorbeeld lekker over de balk smijten in IJsland, je kunt een leuke kinderboerderij neerzetten of een aftandse energiecentrale laten ombouwen tot een cultuurtempel. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook grond mee kopen. Dat laatste dreigt de gemeente Dordt nu te nekken want deze stad, die toch de naam had een min of meer ‘rijke’ gemeente te zijn, staat ineens zwaar ‘in het rood’. Het grondbedrijf van de gemeente ‘draait’ een verlies van 12 miljoen euro. Dat heeft alles te maken met de aankoop van grond voor allerhande plannen die, soms wel en soms niet, gerealiseerd zijn.
Grond is bijvoorbeeld gekocht voor Stadswerven, die prestigieuze wijk die er nooit kwam. En voor dat nooit gerealiseerde Maasterras dat onze stad zo’n mooie toegang moest verschaffen en waarvoor zoveel huizen aan de Weeskinderendijk zijn opgekocht. De gemeente kocht ook grond voor het Leer- en Gezondheidspark en dat leverde dan weer wél fraaie resultaten op. Vroeger zei men van grond wel eens dat het redelijk waardevast is. Maar het tegendeel is, in ieder geval vandaag de dag, het geval. De waarde van ongebruikte grond (al dan niet met ongebruikte huizen daarop) daalt als een tierelier en dat verlies moet worden afgeboekt.
Dat is niet om te lachen, want wonen in een stad zonder centen loopt voor bewoners in het algemeen niet best af. Om maar eens een vergelijking met uw (en mijn) huishouden te maken: als de wasmachine er ineens de brui aan geeft, moet u toch een nieuwe kopen. Veel mensen houden daar rekening mee en bouwen een financieel buffertje op. Maar bij veel gezinnen is dat buffertje niet toereikend als de wasmachine én de televisie én de koelkast én de auto er tegelijkertijd mee ophouden. En dat is nu precies wat deze gemeente is overkomen. Conclusie: nóg meer bezuinigen dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s