Een volle bak voor Pieter en Erik


Derks, PieterSommige columns hoef je niet eens zelf te schrijven. Dan neemt een ander de honneurs voor je waar. Neem nou die brief die ik onlangs in de bus kreeg. Het was een brief van het Papendrechtse theater De Willem, een leuk theater trouwens, waar ik maar wat graag kom. Directeur Erik Groeneweg legt in die brief een bijzonder voorstel neer. Ik citeer: ‘Op vrijdag 13 mei treedt bij ons cabaretier Pieter Derks op. Pieter komt al een paar jaar naar Papendrecht en hoewel zijn voorstellingen niet bijzonder goed bezocht worden, zijn het toch altijd fijne avonden. (…) Dit is echter niet de enige reden dat ik u graag uitnodig om deze voorstelling bij te wonen. Wij zijn als beheerders van een overheidsgebouw ook verplicht jaarlijks een ontruimingsoefening te houden. Dat is in een theater natuurlijk een lastig evenement; mensen betalen voor een heerlijk avondje uit en om ze dan de stuipen op het lijf te jagen is niet mijn opvatting van gastvrijheid.’
Groeneweg gaat verder: ‘Daarom doen we het dit jaar eens anders: op vrijdag 13 mei – en wát een knap gekozen dag, vindt u niet? – zullen we op enig moment onze oefening houden en de zaal ontruimen. Dat doen we niet tijdens de voorstelling, dus daar kunt u met een gerust hart van genieten. (…) Zo helpen wij elkaar: u krijgt een leuke cabaretavond en wij krijgen onze ontruiming. Doet u mee?’ Ik ken theaterbaas Erik Groeneweg niet, maar ik vind hem nu al een lefgozer. Ik ken ook Derks niet, maar dankzij Erik ben ik hem direct, via Google, gaan opzoeken en wat blijkt… hij is grappig, vlijmscherp, muzikaal en écht de moeite waard. Ik weet niet of de Nijmegenaar vooraf van het snode plannetje op de hoogte is gesteld. Ik hoop het wel, want ik lach me een liesbreuk als blijkt dat dit een door beiden slim gesmeed pr-complot is. Voor Pieter Derks lopen de kleine zalen (nog) niet vol, maar ik gun hem en Erik van harte een volle bak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s