Met een blauwbilgorgel moet je niet sollen


blauwbilgorgelIn mijn hoofd, mijn persoonlijke fantasierijk maak ik mij een voorstelling van romanfiguren en als een van mijn favoriete boeken verfilmd wordt, valt het resultaat soms best een beetje tegen. Als jochie in de jaren zeventig verslond ik het werk van Tolkien en toen regisseur Peter Jackson vele jaren later in zijn films hobbits, elfen en aardmannetjes creëerde, lagen die ver af van wat ik in mijn hoofd had. Jackson’s creaties waren prachtig, maar mijn eigen beeld is er toch voor altijd door verstoord.
Zo had ik ook een beeld van de blauwbilgorgel van Kees Buddingh’ en toen ik hoorde dat de Dordtse kunstenaar Katinka van Haren dat wezentje in tekeningen tot leven zou brengen, wilde ik van het eindresultaat eerst niets weten. Maar toen ik Katinka’s interpretatie eenmaal onder ogen kreeg, overtrof dit mijn stoutste verwachtingen. Het beestje was liever, mooier, gekker, kleurrijker en mysterieuzer dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Deze blauwbilgorgel is, in mijn ogen, de definitieve verbeelding van Buddingh’s creatie en mag, wat mij betreft, het uithangbord en het visitekaartje van deze stad zijn.
Zet het, naast het stadslogo, op al het gemeentelijk briefpapier, gebruik het in uitingen van Dordtpromotie en plaats het, in een driedimensionale versie, als standbeeld, op het Vrieseplein. Natuurlijk heeft iedereen het volste recht om in zijn of haar hoofd een eigen beeld van de blauwbilgorgel te creëren en mag elke kunstenaar zijn fantasie op Buddingh’s schepsel loslaten, maar laten we afspreken dat de interpretatie van Katinka (die overigens van de familie Buddingh’ de zegen kreeg) van nu af aan de enige ware is. Dit is onze Bartje, onze ooievaar, onze Flipje, ons ‘Amsterdammertje’. Trouwens, met zo’n beest moet je ook niet gaan lopen sollen, want daar komen rare kinderen van. Raban! Raban! Raban!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s