Dordrecht heeft meer Grieken nodig


Grieken2Laat mij op deze plaats een lans breken voor de Grieken. Juist nu iedereen hen verwijt dat ze er een zooitje van maken, verdienen ze, wat mij betreft, wel een opsteker. Natuurlijk, de economie op dat zonnige eilandenrijkje ligt aan Griekse gruzelementen, maar is dat nou zo erg? Laten we niet vergeten dat economen ook maar mensen zijn, die na eeuwen van wetenschappelijke gewichtigdoenerij nog altijd niet weten hoe de wereld precies in elkaar zit. Trouwens, ook Nederlandse bankiers, investeerders, politici en pensioenverzekeraars hebben er een potje van gemaakt. Dus wie zijn wij nu helemaal om wat van de Grieken te zeggen?
Het mooie van Grieken is dat ze blijmoedig in het leven staan en bijna allemaal minimaal twee woorden Engels kennen: No problem! (παρακαλώ) Hun motto: als je nu maar geen problemen maakt, dan zijn ze er ook niet. Daar is wel iets voor te zeggen en ik stel dan ook voor dat we deze Griekse wijsheid op ons eigen Dordt toepassen. Dat het oude postkantoor gesloopt is, is jammer, maar wie heeft er tegenwoordig nog een postkantoor nodig? U, omdat u geen internet heeft? Dan stuurt u dat mailtje toch even bij de buurman vandaan? Triest dat er veel winkels aan de Voorstraat leeg staan? Tuurlijk, maar nu ziet u pas echt hoe mooi de binnenstad er in de zeventiende eeuw bij lag. Geen bioscoop? Ach, wie maalt er om: die flatscreen-televisies bouwen ze steeds groter. Geniet, en het leven wordt vanzelf een feest.

De filosoof Epicures zei ooit: rijkdom bestaat niet uit het hebben van grote bezittingen, maar in het hebben van weinig behoeften. Hij kwam ook uit Griekenland, dus hij kon het weten. Alleen al om die reden hou ik van de Grieken. Naast de Kleine Griek en de Grote Griek heeft deze stad nog veel meer Grieken nodig. Zul je zien dat we hier op dit eiland veel gelukkiger worden. No problem! Waar heb ik dat glas ouzo nou neergezet?

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s