INDOrdt Fair in Dordrecht… heerlijk om erbij te zijn


Wat wisten we eigenlijk van ze, van die ‘Indo’s’? Er zaten er altijd wel een paar in de klas en ze deden gewoon lekker mee. Sterker nog, ze deden vaak méér dan dat. De ‘Indo’s’ die ik in mijn leven heb meegemaakt waren gewone jongens en meisjes, maar dan met een mooi kleurtje. Ik had geen flauw idee van hun geschiedenis, vond de meisjes meestal mooi en ook de jongens mochten er best wezen. Die hadden trouwens niks te klagen over de aandacht van ‘Hollandse’ meisjes. Ze konden over het algemeen ook goed meekomen, die ‘Indo’s’ in mijn klas. Vaak behoorden ze tot de betere leerlingen en een paar van die jongens speelden nog gitaar ook, of stoerder nog, drums. Dus als je, laten we zeggen ‘Kees’ heette en pukkels had stond je al met twee-nul achter. Als je bij ze thuis kwam ontdekte je dat ook pa en ma vol ambitie zaten, bijzonder gastvrij waren en hun best deden om het jou, als gast, zoveel mogelijk naar de zin te maken. Dat daar veel façade bij zat, omdat er veel leed schuil ging achter de ‘levensreizen’ van zoveel Indische families, daarvan had je als ‘blanda’ in die tijd geen flauw benul. Pas véél later ontdekte mijn generatie ook de minder frisse kanten van onze vaderlandse geschiedenis en brachten wij stukje voor stukje de puzzel die tot hun aanwezigheid leidde tot stand. Het woord integratie bestond vast al, maar ik heb het nooit iemand in de klas horen uitspreken. En het woordje ‘Indo’? Ik schrijf het bewust tussen aanhalingstekens, want is het nou een scheldwoord, een afkorting (Indonesiër), een aanduiding voor gemixte afkomst of juist een geuzennaam? Weet je? Ik weet het eigenlijk nog steeds niet. Als je het woordje intikt op Google krijg je veel verschillende visies op die term. Wat ik weet is dat ik ‘Indo’s’ vooral associeer met succes, met gastvrijheid, met muziek en niet te vergeten met een fantastische keuken. Vooroordelen? Best mogelijk, maar wel positieve. Misschien steek ik nog wat op tijdens de INDOrdt Fair die zich vanaf 1 september 12 dagen lang in Dordt zal manifesteren ter gelegenheid van het feit dat Indische Nederlanders nu al 65 jaar deel uitmaken van de Dordtse samenleving. Ik zal er bij zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s