Gillend gek van falende techniek en gezever over centen


Het is ook altijd wat bij RTV Dordrecht. Nu stapt hoofdredacteur Ed Peereboom op. Naar eigen zeggen als gevolg van een wat onduidelijk conflict met het bestuur, maar vermoedelijk omdat hij er in de loop der jaren gillend gek geworden is van falende apparaten, eeuwig gezever over centen en gemodder met het amateuristische deel van zijn medewerkersbestand. Ooit… we spreken alweer van ruim een decennium geleden, mocht ik er zelf een tijdje hoofdredacteurtje spelen en kwam ik al binnen een jaar tot de conclusie dat het niet meevalt om met een héél klein budget televisie te maken op een geloofwaardig niveau. Apparatuur, die toch al niet aan de eisen van de tijd voldeed, sneuvelde om de haverklap en personeel, vooral dat deel er van dat niet betaald werd, was lastig aan te sturen. Hun ‘wapen’ was hun vrijwilligheid en ze schroomden niet om met dat wapen in de rondte te zwaaien.
Ik herinner me nog een discussie met een sportmedewerker die ik naar een voetbalwedstrijd wilde sturen, tussen twee clubs, waarvan de uitslag bepalend zou zijn voor promotie of degradatie. Dat was een journalistiek zorgvuldig afgewogen keuze, maar de vrijwilliger verdomde het om naar de club in kwestie te gaan omdat de koffie er niet te zuipen was en omdat hij toch al niet zo’n affiniteit met die club had. Hij wilde liever naar een andere wedstrijd, die weliswaar ‘om des keizers baard’ ging, maar de koffie was er een stuk beter te genieten en de in de kantine werd hij er altijd met veel ontzag behandeld. Maar al te graag stak de medewerker bij die club drie keer langzaam diagonaal het veld over zodat iedereen de letters TROM op zijn jasje goed kon lezen. In de loop der jaren is er veel verbeterd en het niveau van RTV Dordrecht ging met baby-stapjes omhoog, hoewel nog steeds overduidelijk is dat je als lokale omroep altijd weer door het ijs zakt als de techniek het begeeft en als je nauwelijks over presentatietalent beschikt. Toch wil ik niet al te negatief zijn. Het interview van Ad van de Herik met Anja van de Starre van Hospice De Patio afgelopen woensdag was een pareltje. Lokale tv, zelfs slechte, kan soms ook ontroeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s