Antoin Scholten hád niet alleen gelijk, hij krijgt ook zijn gelijk


Terugdenkend aan wat zich afgelopen januari afspeelde op het industrieterrein Moerdijk – dat hemelsbreed behoorlijk dicht tegen dit eiland aan ligt – en het rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht – eveneens ‘om de hoek’ – voel ik me altijd een beetje als een kalkoen in november. Goed, het liep, achteraf gezien, allemaal nog best gelukkig af. Althans, we halen nog adem. Maar sinds de branden bij Chemiepack in Moerdijk op 5 januari en in een treinwagon met ethanol op een rangeerterrein in Kijfhoek, elf dagen later, volg ik de ontwikkelingen omtrent deze risico-plekken met argusogen. Uit onderzoek kwam ook nog eens naar voren dat zowel de gemeente Moerdijk als de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant wat steken had laten vallen. En in de zaak Kijfhoek bleek er nog behoorlijk wat te verbeteren op het gebied van toezicht en registratie. Zo bleek, uit recent onderzoek, dat toezichthouders van het vervoersbedrijf Schenker het op het rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht niet zo nauw namen met de veiligheidsregels. Zij werden in 2009 en 2010 zelfs drie keer slapend tijdens hun dienst betrapt.
KijfhoekDat was overigens niet het geval op die bewuste avond in januari, maar dat kunnen we gerust scharen onder het hoofdstuk ‘meer geluk dan wijsheid’. Toen deze conclusies de Zwijndrechtse burgemeester Scholten ter ore kwamen, was hij furieus en verbijsterd. Scholten pleitte al geruime tijd (ook vóór januari van dit jaar) voor de invoering van een bedrijfsbrandweer op het rangeerterrein maar stuitte daarbij op weerstand van ProRail. Die weerstand was natuurlijk ingegeven door het kostenplaatje, maar daar had Scholten geen boodschap aan en hij bleef positief halsstarrig bij zijn standpunt. En nu, zo blijkt uit stukken van de uitgelekte miljoenennota, blijkt dat hij niet alleen gelijk hád maar ook zijn gelijk krijgt. We kunnen weer even opgelucht ademhalen, want de regering heeft besloten geld vrij te maken voor een brandweerkorps op het rangeerterrein. Professionele brandweer in zowel Moerdijk als op Kijfhoek. Nee, dat biedt geen garanties voor de toekomst, maar het slaapt wél rustiger. Ik ben er van overtuigd dat er iemand in Den Haag heel goed geluisterd heeft naar ene Antoin Scholten, burgemeester te Zwijndrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s