Een kwestie van vette pech voor de kleine ware gelovigen


Het is een aloude traditie rond de intocht van Sinterklaas: een vederlicht, maar voor kinderen o zo spannend verhaaltje wordt verzonnen om het jaarlijkse feestje een beetje boeiend te maken: Sint is zijn boek kwijt, stuurmanpiet is een tikkie verdwaald, de hoofdpiet zit in Uruzgan, zoiets dus. In Dordrecht hoeven we geen plot meer te verzinnen. Dat is hier al geschreven. Het luidt: De Sint is gekaapt! Het Sinterklaasfeest is een kinderfeest, of hoort dat tenminste te zijn, maar dat gaat dit jaar in Dordrecht een moeilijke affaire worden. Omdat de nationale omroep het feestje in beeld brengt, worden er maar liefst 60.000 bezoekers verwacht. Da’s goeie pr voor mijn mooie stad, maar minder goed nieuws voor de allerkleinsten, want voor de enthousiaste kleuter die de Sint op die bewuste zaterdag persoonlijk wil verwelkomen is de kans minimaal om ook maar een glimp van de gulle gever op te vangen. Sinterklaas in Dordrecht is dit jaar dan ook geen kinderfeest. Nee, de goedheiligman is gekaapt door de afdeling stadspromotie, waar men hoopt dat de nationale televisie vooral veel mooie plaatjes van onze monumentrijke stad vertoont.
Daarmee wordt de intocht van Sint een soort Tour de France. Wil je die in het echt goed zien, dan moet je minimaal een dag van te voren langs de kant van de weg gaan zitten om de gele-truidrager in een vloek en een zucht voorbij te zien komen. Blijf je thuis voor de buis, dan krijg je de hele etappe te zien en word je ook nog eens getrakteerd op prachtige beelden van het imponerende landschap. Dat is overigens niet verwijtend bedoeld richting de professionele Dordt-promotors, want ik begrijp heel goed dat zij deze kans uit duizenden met beide handen aangrijpen om Dordt eens landelijk in de spotlights te zetten. Voor de kleine ware gelovigen is het dit keer gewoon een kwestie van vette pech.
Valt dit verhaal echt niet uit te leggen aan je kroost? Dan kun je altijd nog met de waarheid uit de kast komen: da’s niet de échte Sinterklaas hoor… da’s Kees van Flodder. En ik? Ik troost mezelf wel met Dieuwertje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s