Wielwijk is een kleurrijke ‘wereldwijk’ om trots op te zijn


Hoe gaat het eigenlijk met Wielwijk? Niet zo best blijkt uit onderzoek van vorig jaar, waarin Dordts zuidelijkste buitenwijk te boek staat als een van de armste wijken van ons land. ,,Onzin,” roepen de mensen die zich beroepsmatig met de opbouw van deze achterstandswijk bezig houden. Dat woord ‘achterstandswijk’ is overigens al weer een tijdje geleden taboe verklaard in kringen van opbouwwerkers, die zich op dit soort stadswijken gestort hebben. Want hoewel het de feiten uitstekend weergeeft, klinkt dat woord veel te negatief en dus hebben communicatieprofessionals de afgelopen jaren van alles en nog wat bedacht om zo’n wijk een wat positievere uitstraling te geven. Eerst werd het nog ‘Vogelaarwijk’, naar de minister die er zoveel euro’s in pompte, toen werd het heel even ‘krachtwijk’ en nu moet je geloof ik ‘kansenwijk’ zeggen. Maar daar doe ik niet aan mee. Dat is mij te veel managerstaal. Je kent ze wel, die sneue Harry Mens-types die op allerlei commerciële tv-kanalen teksten brullen als: ‘Problemen bestaan niet. Het zijn uitdagingen.’
wielwijkJa hoor en de Paus is katholiek, Pinokkio heeft houten ballen en een eenpotige eend draait rondjes in de vijver. Ach, ik noem Wielwijk gewoon… eh, Wielwijk: een buitenwijk van mijn stad, waar het niet overal even jofel gaat, maar wat toch vooral ook een leuke wijk is, waar de werkloosheid het afgelopen jaar is teruggebracht van 16 naar 8 procent, waar ook de criminaliteit sterk afneemt, waar mooie nieuwe huizen, appartementen en winkels zijn gebouwd, waar het heel groen is, waar een prachtig nieuw wijkcentrum is neergezet en dat sinds zaterdag over een prachtig nieuw ‘dorpsplein’ beschikt.
Nee, ik sluit mijn ogen niet voor het feit dat er in Wielwijk nog een heleboel moet gebeuren, want in deze wijk is er nog een hoop (niet eens verborgen) armoede en hebben nog te veel mensen een taal- en leerachterstand. Toch hoeft niemand zich te schamen als hij of zij zegt: ‘Ik woon in Wielwijk’. Wielwijk is namelijk een heel Dordtse en tegelijkertijd een hele kleurrijke ‘wereldwijk’. Als dat niks is om trots op te zijn? En daarom vind ik het geen probleem om het woord achterstandswijk te gebruiken. Het mooie van een achterstand is namelijk dat je die kunt inlopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s