Dat kerstpakket was het bestaansrecht van Carla en Roel


KerstpakketNou had ik me nog zo voorgenomen om in het jaar 2012 niet al te snel uit mijn slof te schieten, maar aan dat voornemen kan ik me dus niet houden, want ik heb flink de smoor in. Waarom? Vanwege Carla. Oh ja, en Roel, geen familielid, maar wel een huisgenoot van Carla. De twee (ik hou hun échte namen liever voor mezelf), wonen, met nog wat anderen, nét niet helemaal zelfstandig en werken al tientallen jaren bij Drechtwerk. Dat doen ze overigens, of beter gezegd, dat deden ze altijd, met veel plezier. Carla (60), licht verstandelijk gehandicapt, motorisch gestoord en slecht ter been, pakt bij Drechtwerk, zittend aan een lange tafel, al jarenlang van alles en nog wat in. Carla doet dat heel secuur en het werk verschaft haar vooral zelfvertrouwen. Roel, een grote vent (hij zal nu ongeveer 45 zijn) was altijd heel secuur als schoonmaker en werkt nu in de groenvoorziening. Hij heeft het verstand van een grote kleuter, maar als je hem een heldere taak geeft, voert hij die secuur en vol overgave uit. Met geld hebben Carla en Roel helemaal niks. Ze hebben geen flauw idee wat ze verdienen, want op financieel gebied wordt, op wat huishoudcenten na, zo’n beetje alles voor ze geregeld.
Elk jaar, een paar dagen voor kerst, kregen Carla en Roel altijd een kerstpakket ‘van de baas’ en daar kwamen ze altijd vol trots mee thuis. Nee, het was geen duur pakket, maar er sprak waardering uit en Carla en Roel waren er beretrots op. Het pakket werd getoond aan iedereen die het maar wilde zien. Het was het tastbare bewijs van hun nuttige plek in de samenleving, hun bestaansrecht, hun identiteit. Het was voor Carla, Roel en héél veel van hun collega’s dan ook een klap in het gezicht dat er het afgelopen jaar helemaal géén kerstpakket was. Het gaat, vooral dankzij financieel wanbeleid in het verleden, al jarenlang héél slecht bij Drechtwerk en er moet zo’n 75.000 euro bezuinigd worden. Maar hoe leg je dat uit aan Carla en Roel? Bezuinigen… het zal best. Maar met een beetje creatief denken had er toch wel iets geregeld kunnen worden? Geloof me, de klap is hard aangekomen. De beleidsmakers bij Drechtwerk hebben dat onderschat en moeten zich de ogen uit hun hoofd schamen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s