Goed dat ASZ tolk voor eigen rekening neemt


tolkPrincipe. Het is een mooi woord, maar soms koop je er niks voor. Principes zijn over het algemeen in beton gegoten, maar bij het ouder worden willen ze nog wel eens wat afvlakken als gevolg van mitsen, maren en genuanceerd afwegen. Tot zover deze les in filosofie, nu het onderwerp: tolken in het ziekenhuis. De overheid wil de kosten hiervan niet meer vergoeden en dus stond de directie van het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) voor een dilemma, namelijk óf helemaal afschaffen dat ‘getolk’ in die ziekenhuizen, óf zelf voor de kosten opdraaien. Het ministerie van Volksgezondheid vindt dat patiënten de Nederlandse taal machtig moeten zijn. Zo niet moeten ze zélf maar voor een tolk betalen. Dat is een mooi principe waar Henk en Ingrid het ongetwijfeld mee eens zullen zijn. En ach, ik moet toegeven dat ik het ook belachelijk vind dat sommige mensen, die al tientallen jaren in dit land wonen, nog niet eens zelfstandig een gesprek met hun arts kunnen voeren en dat er bij de apotheek een briefje in het Turks hangt met de boodschap dat de toko rond de feestdagen dicht is. Eigen schuld, dikke bult. Had je maar een beetje je best moeten doen om de taal te leren spreken van het land waar je woont en dok dus maar lekker voor je eigen tolk. Bij het ASZ denkt men daar, voornamelijk vanuit praktische, maar ook vanuit humanitaire overwegingen, iets genuanceerder over en dat is maar goed ook. Het ziekenhuis overweegt de kosten voor die broodnodige tolk in de spreekkamer voor eigen rekening te nemen. Dat druist dan misschien tegen uw en mijn principe in, maar gesprekken over ziekte, genezingstrajecten of, zwaarder nog, leven en dood, moeten nu eenmaal in alle zorgvuldigheid gevoerd worden. Het is het volste recht van elke patiënt om in de zorg goed geïnformeerd en begeleid te worden. Dát is óók een principe, en wat mij betreft, een prijzenswaardig principe van het ASZ.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s