Heerjansdam is prachtig, vooral vanwege de Heerjansdammers


Heerjansdam is een prachtig dorp. Nee, niet vanwege mooie oude pandjes, grachtjes, poortjes  of standbeelden, want die vind je er eerlijk gezegd maar weinig. Ook niet vanwege de
gezellige kroegen, want een sprankelend nachtleven tref je hier ook al niet aan. Heerjansdam is vooral een mooi dorp vanwege de mensen die er wonen… de Heerjansdammers.
Die hebben een geen-woorden-maar-daden-mentaliteit die mij een beetje aan dat voetbalcluppie op Zuid doet denken. Een zwembad? Daar draaien ze hun hand niet voor om. Zoiets regelen de dorpelingen gewoon zelf, als vrijwilligers onder elkaar. De inzameling voor de kankerbestrijding van Serious Request? In plaats van een glazen huis bouwen Heerjansdammers gewoon een houten hok en vervolgens halen ze fluitend een zooitje euro’s binnen dat een veelvoud van het aantal inwoners is. Een extra vloer zodat je de sportzaal ook kunt gebruiken voor de uitvoering van muziek en de jaartentoonstelling van de cavia-vereniging? De Dorpsraad regelt het allemaal gewoon zelf even. Het ruim 3.000 inwoners tellende Heerjansdam heeft een verenigingsleven om trots op te zijn. Eigenlijk heeft Heerjansdam maar één probleem: het heeft een gemeentebestuur. Dat was trouwens al een probleem vóór die annexatie door buurman Zwijndrecht, maar het is eigenlijk nog steeds een probleem.
Nu, negen jaar na de herindeling, staat er bijvoorbeeld nog altijd geen woonzorgcomplex, ook al zou Zwijndrecht dat probleem in 2003 wel eventjes oplossen. De gemeente (lees Zwijndrecht) heeft zelfs dorpshuis De Hummel af laten breken voordat er behoorlijke alternatieven waren voor de verenigingen die er indertijd zaten. Gevolg ruimtenood voor het verenigingsleven. Intussen staat het oude gemeentehuis grotendeels leeg, dus is het geen wonder dat de Dorpsraad ‘not amused’, om niet te zeggen boos is. Ik pleit voor een radicaal experiment: maak van Heerjansdam het eerste gemeentebestuurvrije dorp van Nederland en laat de Heerjansdammers het gewoon samen zelf uitzoeken. Dikke kans dat dat véél beter werkt dan mét dat gemeentebestuur. Het enige waar Heerjansdammers dan nog een gemeente voor nodig hebben, is de burgerlijke stand, maar ook dat is eenvoudig op te lossen. Laat die mensen gewoon zelf kiezen of ze zich in Zwijndrecht dan wel in Barendrecht inschrijven als Heerjansdammer. Wie ‘scoort’ de meeste Heerjansdammers? Eervolle job, lijkt me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s