Voordracht Brok mooi, maar vergeet Scholten niet


Brok burgemeester van het jaar? Prima idee, maar hij is niet de enige burgemeester met nét dat beetje extra klasse in deze regio. Op haar website roept het Nederlands Genootschap van Burgemeesters op om burgervaders van niveau voor deze titel te nomineren. De gemeenteraad ziet dat wel zitten. Brok doet het immers goed en het is ook nog een leuk stukje stadspromotie. Dus toen burgerraadslid Pieter Verhoeve het voorstel tot voordracht dinsdag officieel indiende werd het unaniem aangenomen. Het was overigens de  website iDordt.nl (ere wie ere toekomt) die het idee als eerste oppikte.
De burgemeestersprijs is in het leven geroepen door het ‘curatorium van de jaarlijkse burgemeesterslezing’, een clubje dat één keer per jaar, onder voorzitterschap van commissaris van de koningin Jan Franssen, de ‘burgemeesterslezing’ organiseert. Die lezing gaat dit jaar over samenwerking en dus zullen de voorgedragen burgemeesters zich juist op dát gebied verdienstelijk moeten hebben gemaakt.
Wat dat betreft zit het natuurlijk wel snor met de flamboyante Drechtstedenstrateeg Brok, maar als we naar onze regio kijken zijn er wel meer burgemeesters die zich de afgelopen jaren, binnen dat thema samenwerking, onderscheiden hebben. Ik denk dan in eerste instantie aan de Zwijndrechtse burgemeester Antoin Scholten, die zich tijdens de brand op het rangeerterrein Kijfhoek, nu een jaar geleden, zo nadrukkeijk manifesteerde als een ware leider. Scholten ging min of meer ‘voor zijn troepen’ liggen, verdomde het om de levens van ‘zijn’ brandweermensen in de waagschaal te stellen zo lang de informatie vanuit Kijfhoek vaag bleef en maakte zich hard voor een bedrijfsbrandweer op Kijfhoek, die er gekomen is. Scholten toont zich al jarenlang ijzersterk op het vlak van intergemeentelijke samenwerking, zeker waar het veiligheid betreft, en verdient een voordracht. Zwijndrecht, wordt wakker. Bij het ‘googelen’ van het curatorium kwam ik nóg een oude bekende tegen: Ronald Bandell. Er staat alleen bij dat hij nog burgemeester van Dordrecht is. Beetje slordig. Als dat nou maar goed komt met die voordracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s