Harry slaapt buiten, want hij is bang voor ‘de anderen’


buitenslapenAls ik Harry zie zitten op dat bankje in het Weizigtpark overweeg ik even om net te doen of ik hem niet herken. Dat is pure lafheid, want ik wil eigenlijk liever niet weten dat hij ook de komende nacht weer buiten loopt. Harry durft niet naar ‘Het Leger’, want hij is bang voor, zoals hij dat noemt, ‘de anderen’. Voor mij is hij niet bang en als onze blikken elkaar kruisen is een razendsnelle vraag om geld en een sigaret niet meer te vermijden. We handelen het zakelijk gedeelte af en ik mopper binnensmonds als ik wederom een aansteker in een van zijn 44 jaszakken zie verdwijnen. Als ik naast hem op het bankje zit vraag ik, tegen beter weten in, waar hij de komende koude nacht gaat doorbrengen. Harry haalt zijn schouders op, neemt een slok port en kijkt me glazig aan. ,,Gewoon buiten. Nou ja, ik héb een plekje gevonden, maar ’s nacht loop ik meestal wat rond. Slapen doe ik liever overdag.’’
Ik vraag hem waar dat plekje is maar, vermoedelijk uit angst dat ik hem verraad, doet Harry net of hij me niet hoort. Dan komt toch het hoge woord er uit: ,,Het is een oud busje op een grote parkeerplaats. Nee, ik ga niet zeggen waar, maar het is er goed warm te houden met waxinelichtjes en die paar dekens die ik gekregen heb. ,,Dat is zeker de reden dat ik je al een tijd niet in de Drievriendenhof gezien heb, antwoord ik, doelend op de parkeergarage, waar ik de achterdeur nog wel eens stiekumpjes voor hem open liet staan. Daar ook heb ik hem op een bitterkoude zaterdagavond, nu precies een jaar geleden, voorzien van een warme maaltijd, een pak melk en een thermoskan koffie. Harry zucht: ,,Ik mag er niet meer slapen. Iemand heeft er over geklaagd. Begrijp jij dat nou?’’ Ik hoef mijn verontwaardiging niet te acteren. Want het zit mij nu al een etmaal dwars dat iemand op een ijskoude avond een telefoontje naar de bewakingsdienst heeft gepleegd om een medemens, op zoek naar wat warmte, de straat op te laten schoppen, uit angst voor een krasje op z’n auto. Ik wens hem (of haar) van harte een kapotte verwarmingsketel, een ijsbal in z’n nek en een wak in zijn molentocht toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s