Koopavond op donderdag is ‘reliek’ uit het verleden


koopavondenWaar de een vasthoudt aan tradities schroomt de ander niet om iets nieuws uit te proberen. In dat kader wil ik het graag hebben over onze donderdagse koopavond, die de laatste tijd nogal in het slop zit. Enkele winkeliers hebben het plan geopperd om koopavond te verplaatsen naar de vrijdag, met als doel deze weer nieuw leven in te blazen. Maar wat is het verschil tussen donderdag en vrijdag? Waarom zou de ene avond wezenlijk verschillen van de andere? Ik heb daar nou niet zo’n allesomvattende mening over, behalve dan dat het hele fenomeen koopavond volgens mij een beetje ouderwets is, hetgeen overigens ook geldt voor de openingstijden van de middenstand overdag. Winkeliers moeten, in economisch moeilijke tijdens als deze, hun ‘verkoopmomenten’ sowieso beter afstemmen op het koopgedrag en het koopritme van de consument. De tijd dat mensen ’s ochtends vroeg in de rij stonden voor de Hema of V&D is nu toch wel voorbij? Nog even terugkomend op de donderdagavond als koopavond: ik ben daar eens ingedoken en het blijkt een overblijfsel te zijn uit de jaren vijftig, toen arbeiders juist op die dag hun loon ontvingen. Dat was ooit en in deze tijd biedt de donderdagavond dus eigenlijk geen enkel voordeel of nadeel boven andere avonden. Dit met uitzondering wellicht van de vrijdag, die, volgens de vernieuwers, uitermate geschikt is voor allerlei initiatieven waarin middenstand en horeca de handen ineen slaan: het weekend is dan begonnen en funshoppers, zo beweren voorstanders, sluiten een ‘winkelbezoek’ aan de binnenstad graag af in een restaurantje of een café, zonder de volgende ochtend weer vroeg op te hoeven staan. Nadeel is, zo opperen tegenstanders, dat er op vrijdagavond vaak dure shows op televisie zijn, waar miljoenen mensen voor thuis blijven. Het blijkt trouwens dat discussies over koopavonden momenteel ook in veel ander steden en dorpen in Nederland gevoerd worden. Maassluis ‘schakelt’ volgende week over van de donderdag naar de vrijdag en ook in Groningen en Enschede wordt bekeken of een verplaatsing naar de vrijdag voordelen biedt. Vrijdag beter dan donderdag? Alleen door het een jaar lang uit te proberen komen we er achter of het werkt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s