De Grote Markt is de naam Grote Markt onwaardig


Grote MarktSteeds als ik er overheen loop en al dat blik zie staan merk ik dat het mij dwars zit dat het plein is verworden tot niet meer dan een parkeerterrein, onwaardig om de naam Grote Mark te dragen. Ja, Videoland bestaat nog, er is een Turkse bakker bijgekomen en er zit nog altijd een kroeg op de hoek. Opvallend populair is hier de Action (zeg maar de Hollandse versie van de dollarshop), maar die gaat binnenkort weg, zo heb ik begrepen. Dat is jammer, want het is juist deze, niet van oorsprong Dordtse, maar toch o zo typisch Dordtse winkel, die het plein nog een beetje leven verschaft. Het leuke van de Action is dat je er Dordtenaren tegen kom van elk inkomensniveau. Welvarende stadsgenoten die je hier aantreft (of beter gezegd ‘betrapt’) reageren altijd een beetje verontschuldigend. ,,Ja, ze hebben hier veel van die knutseldingetjes voor de kinderen’’ of ,,De schoonmaakmiddelen zijn hier zo goedkoop.’’ Ik vind het altijd heerlijk om er ‘zonder plan’ naar binnen te lopen en een kwartier later het pand weer te verlaten met voor twee tientjes aan dingen die ik niet nodig heb.
Het is precies tien jaar geleden dat de Grote Markt in ieder geval twee keer per week volop in de publieke belangstelling stond, namelijk in de tijd dat de Dordtse weekmarkt op vrijdag en zaterdag van het Scheffersplein (De Beurs, zoals ouwe Dordtenaren nog altijd zeggen) via De Waag naar de Grote Markt liep. Op het Scheffersplein vond je vooral stoffen per meter, kleding, prullaria en gereformeerd brood, voor bloemetjes ging je naar de Waag en patat, groenten, fruit en vooral vis, overheersten de Grote Markt. Vooral op vrijdag was de markt op de Grote Markt een lust voor oog, oor en reukzintuig. Je kwam er nog van die échte ouwe Dordtenaren tegen die van de vrijdagochtendmarkt een ware reünie maakten. Mannen op brommers met beenkappen die hun helm op hielden als ze een harinkje hapten. ,,Hé Arie, ik heb Piet al een tijd niet gezien. Is ie ziek of zo? Nee joh, heb je die verhuiskaart niet gehad dan? Hij leg op de Essenhof.’’ Datzelfde gevoel heb ik nou ook met de Grote Markt… Essenhof.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s