Verkeerssituatie op station vaag? Logisch, het plan was óók vaag


Het zou zomaar kunnen dat u mij een simplist vindt, maar ik hou nu eenmaal erg van duidelijkheid. Als er op een pak koffiepads staat dat ze één euro kosten, dan betaal ik ook één euro en als er op de bus staat dat ie naar ‘Sterrenbur’ gaat dan verwacht ik ook in ‘Sterrenbur’ aan te komen. In verkeerssituaties ben ik helemaal ernstig op duidelijkheid gesteld. Bij een bordje ‘stop’ ben ik dan ook geneigd op de rem te trappen en als ik ergens verplicht rechtsaf moet omdat linksaf niet mag dan ga ik er van uit dat zo’n bord er niet voor niets staat. Hoe kom ik hierop? Ik zal het uitleggen. Onlangs kreeg ik een brief in handen van een verkeersdeskundige van de gemeente Dordrecht. Het was een reactie op klachten over de nogal onduidelijke verkeerssituaties voor fietsers en voetgangers op het stationsplein. Een fietser schrijft de gemeente dat hij dagelijks het fietspad aan het Stationsplein doorkruist en herhaaldelijk bijna ongelukken ziet gebeuren of heftige ruzies ziet ontstaan als gevolg van ‘vage’ verkeersaanduidingen. Dit vooral op de plek waar het witte zebrapad over gaat in iets wat nog het meest doet denken aan een zebrapad, maar dan anders en niet wit maar grijs.
Het antwoord van de gemeentelijke verkeersdeskundige was uitvoerig en luidde (samengevat) als volgt: Bij de inrichting van het Stationsplein is destijds gekozen voor een openbare ruimte die door iedereen flexibel te gebruiken is. Er dus geen hard onderscheid tussen een fietsgedeelte en een voetgangersgedeelte. (…) In het verlengde van de voetgangersoversteekplaatsen met zebramarkering (op het asfalt van het busstation en de Burgemeester de Raadtsingel) is op het ‘fietspad’ in grijs subtiel aangegeven waar veel voetgangers oversteken. Deze markering bundelt automatisch de oversteekbewegingen. Er is dus, verkeerstechnisch gezien, inderdaad geen sprake van een voetgangersoversteekplaats met zebramarkering. Dit betekent dat de gebruikers van het plein veel vrijheid hebben om zich te bewegen en uit te wijken. Dit vraagt ‘elkaar aankijken’, ‘rekening houden met elkaar’ en ‘er samen uitkomen’. Dit min of meer volgens het ‘shared space’ principe.
Ik kom voorlopig niet meer op het station, want volgens mij is het in Joegoslavië indertijd ook zo begonnen.

Foto’s: Het Stationsplein in Dordrecht, vroeger en nu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s