Mag het paard van Zwarte Piet wél wit zijn?


Het mocht dan misschien nog nét een tikkeltje te koud geweest zijn voor rokjesdag (nee dames, mét panty’s telt niet), het werd gisteren wel Brokjesdag. Nou ja, eigenlijk ontving de Dordtse burgemeester Arno Brok op donderdag al die nationale burgemeestersprijs uit handen van minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken), maar we werden er met z’n allen toch eigenlijk pas op vrijdagochtend mee wakker, dus laten we die dag dan maar aanhouden.
Ik wil er trouwens helemaal niets op afdingen, want ik vind dat Brok de prijs meer dan verdiend heeft. Sinds zijn aantreden in Dordrecht, nu alweer ruim twee jaar geleden, werd hij op dit eiland min of meer direct ‘in het diepe’ gegooid met het drama rond Milly Boele, met de brand in Moerdijk, met gedoe in Kijfhoek en vooral met kibbelende bestuurders in allerlei Drechtstedenverbanden, waaronder types die nog met vélocipède, sokophouders en hoge hoed naar een te duur verbouwd stadhuis in de regio komen en in de veronderstelling leven dat hun dorp het centrum van het door de almacht geschapen universum is. Ook haalde hij de enige echte Sinterklaas naar Dordt en acteerde hij live op televisie al zijn medespelers van het scherm door gewoon zichzelf te blijven.
zwarte-piet14Maar de allermoeilijkste taak ligt eigenlijk nog voor hem. Hij zal de komende jaren, vanuit zijn voorzittersstoel in de gemeenteraad met droge ogen naar de Dordtse fractie WEK moeten kijken. Nancy Witsen Elias en Diane Kensenhuis, zeg maar de Sjors en Sjimmie van de gemeenteraad, die sinds hun vertrek uit Beter voor Dordt, een zelfgebreide splinterbeweging vormen, hebben iets verzonnen: Zwarte Piet moet een eigen paard, dan steekt ie namelijk niet zo knechterig af bij zijn, ik citeer ‘blanke baas’ Sinterklaas.
Ja, het kost wat, zo’n fractie, maar den héb je ook wat. Mag het trouwens wel een wit paard zijn? Ik bedacht me trouwens dat je dan ook alle liedjes moet veranderen. Wat dacht u van het volgende: Sinterklaasje kom maar binnen met je, uhh… gelijkwaardige partner, wiens huidskleur er niet toe doet en uhh… zijn eigen paard, want we zitten allemaal even recht. Dat laatste lijkt me trouwens sterk. Ik denk dat iedereen kromgebogen in een lachstuip ligt.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s