De locatie van ‘tijdbom’ DuPont is ingehaald door de tijd


Zo om de paar maanden was het flink raak in het stadsdeel Hoogvliet, waar ik mijn jongste jeugdjaren doorbracht. Nu ik er zo aan terug denk vraag ik me af waarom het eigenlijk meestal ’s nachts gebeurde. Een harde knal en, ruim een tel later, de hel aan glasgerinkel. Een straat komt naar buiten. Buurvrouwen in de krulspelden, gehuld in peignoir, druk in gesprek. Waar was de explosie? Bij wie was het dit keer? Alle ruiten in de hele straat aan diggelen. Een stuk of tien flats staat gelijk aan minstens vijfhonderd ramen, realiseer ik me nu pas. Iemand moet indertijd in zijn handjes gewreven hebben. Ernstig kijkende mannen staan voor ons huis. Ik zie lange onderbroeken en sloffen onder regenjassen. Er worden shagjes gedraaid en er wordt uitgezocht wie er een nachtdienst draait. Iemand dood? Een bekende? Was het Shell of BP? Een raffinaderij, een opslagtank een schip misschien? Mijn vader, werkzaam bij de ambulancedienst, wordt vragend aangekeken. Hij gaat naar binnen, pleegt wat telefoontjes en komt naar buiten met het verlossende woord. Explosie in een raffinaderij, drie doden. Werkt Jan van nummer 153 daar niet? Nee, die is ziek thuis. En Bertus van 211? Is z’n vrouw thuis? Ga eens aanbellen. Buren helpen elkaar met planken voor de ramen. Terug naar bed. De dood van Bertus wordt de volgende morgen bevestigd. Treurig, maar het is niet anders. Geen vragen, geen protesten… pensioentje voor de weduwe. Pernis is de levensader van de wijk en wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.
Nu, veertig jaar later, lees ik de reactie van DuPont op de waarschuwing van de regionale brandweer Zuid-Holland Zuid dat, door een lekkage of ongeluk bij de alsmaar meer producerende chemische fabriek honderden doden kunnen vallen en duizenden mensen gewond kunnen raken. ,,DuPont werkt veilig en als dat niet kan werken we niet’’, beweert een woordvoerder van het bedrijf mij iets te nuchter. Hij woont vast niet op dit eiland.
Het ‘wiens brood men eet-principe’ geldt al lang niet meer voor DuPont. Hoeveel Staartbewoners, hoeveel Dordtenaren werken daar nou nog helemaal? De locatie is ingehaald door de jaren. Die ‘tijdbom’ moet daar gewoon weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s